Friday, December 23, 2011

Open minded eh?? Eh???? *Grrrr*

Assalamualaikum..  

Haish! Marah ni! Tak puas hati.. Terasa nak meluahkan perasaan dan ketidakpuasan hati kat sini.

Dah baca sini ??  --> Tapis Filem Sendiri

First:
keterbukaan itu bermakna kerajaan tidak akan menyekat penayangan filem termasuk mengandungi unsur lucah atau adegan ranjang, tahyul, khurafat atau menghina agama Islam kecuali ia melampau batas.

Astaghfirullahal'azim.. Open minded la konon.. Andai negara kita ni penduduknya dijamin mempunyai kefahaman Islam yang tinggi (yang ultimately tinggi, to be exact), boleh tahan lagi nak tayang perkara tahyul ke khurafat ke.. Sebab orang boleh pikir sendiri. 

Tapi adegan lucah and menghina agama aku rasa langsung tak perlu! TAK PERLU!
*Tak terkata dah kemarahan ni.

Second:
“Kita tak cakap kita tak tapis, tapi penggiat filem diberi kelonggaran. LPF, Bahagian Kawalan Penapisan Filem dan penguatkuasaan kementerian akan menjadi penasihat dan pemerhati kepada industri

Hey, pehlisss lah?! By the way, memang korang dah lama jadi pemerhati pon kan??

Third:
KDN bersama agensi kerajaan lain dan pemilik panggung wayang akan menyiarkan notis amaran pada skrin di panggung wayang untuk memaklumkan kepada masyarakat atau penonton sekiranya terdapat unsur lucah atau adegan ranjang dan menghina atau menyentuh sensitiviti kaum dan agama

Pada skrin dalam panggung tu?? Elok-elok la siket pikiran tu. Orang dah bayar, dah duduk kunyah popcorn takkan nak bangun blah mcm tu je?? Tu pon kalau orang nak blah la..

Adoii.. tanah tumpah darah ku. Merdeka sungguh rupanya kita. Hanya kerana nak mengembangkan industri seni tanah air, sanggup menjadi begitu tak sensitive? Perlu ke ikut cara Barat? Mana pendirian kita sebagai negara Islam (kalau masih diterima sebagai OIC members lahhh)?? Or at least, mana prinsip ketimuran kita?

Tak fikir ke anak cucu masa depan nanti? Kalau kita teruk sekarang, mereka mungkin jadi lagi lagi lagi lagi teruk. Jangan buat-buat terkejutlah kalau masalah sosial tu melampau..

Benar, mak ayah boleh cakap 'jangan tegok cerita ni, tak elok,' Tapi boleh cakap jelah. Dah dalam TV pon tunjuk the rebellion of the children overstep the parents' power is possible. Fikiran kita bayak dipengaruhi media hiburan. Aku pun mengaku.

Kalau media hiburan tu Islamik pon, orang akan ikut jugak. Tapi kalau setahun tu 100 filem ditayangkan di panggung, 1 je cerita Islamiknya, don't expect negara dah cukup adil lah.

*sigh*

Tak tahu lah nak cakap apa lagi dah. Korang lah pulak mengutarakan pandangan~

#wajib ada tangan berkuasa yang merubah semua ni. Ubah segala sistem dalam negara ni. Tolonglah, selamatkan masa depan kita~  (seems like nak tuju kat mahasiswa kan? betol! hahaha)



Thursday, December 15, 2011

U rasa U masuk syurga tak?

Saje je tanya.. Kot2 la ade terfikir.. Owh, mestilah selalu fikir kan?

Jom cek!
  1. Orang yang bertaubat
  2. Orang yang suka berwudhuk
  3. Orang yang mengabdikan diri pada Allah
  4. Orang yang bersyukur
  5. Orang yang mencari ilmu Allah (semua ilmu Allah punya kan? So doesnt matter lah u r in engineering or medic or whatever.. it is not restricted specifically to ilmu agama semata-mata tapi niat tu kenalah lillahi ta'ala)
  6. Orang yang rukuk dan sujud (solat)
  7. Orang yang buat kebaikan dan mengajak orang lain untuk buat kebaikan
  8. Orang yang menjaga undang-undang Allah (Allah suruh, buat; Allah tak bagi, jangan buat)

Huh?? Se-simple tu nak masuk syurga?? So, jumpa dekat syurga nanti eh!

InsyaAllah.. Ameen~

*Aku tak sempat nak salin siapa yang meriwayatkan hadis ni. Maaf. Ni masa pegi Camp@taqwa last week. Kalau ada sesiapa yang tahu boleh lah share. Thanks! ^^

Monday, December 5, 2011

Selamat diijab-kabul!



"Dulu, siapa yang basuh baju, masak untuk hang?"
"Ibu saya"
"Sekarang?"
"Isteri saya"

"Kalau mak masak tak sedap, hang complaint marah-marah dak?"
"Tak"
"La ni pun macam tu jugak, hormat bini macam muliakan mak hang"

"Siapa yang akan bimbing dia tentang agama sekarang?"
"Saya"
"Nak bimbing dia berpandukan apa?"
"Al-Quran dan Sunnah"

"Dulu, kalau bini hang tak sembahyang, pak dia tanggung dosa dia. Sekarang siapa tanggung?"
"Saya"

Inilah pengalaman aku pertama kali mengikuti majlis akad nikah dari awal sampai habis sampai majlis resepsinya sekali.

Khutbah nikahnya agak panjang, tapi aku rasa banyak input. Soalan dan pesanan yang disampaikan oleh tok kadi tu memang macam nak buat kursus kahwin, tapi berbaloi kalau betul2 dengar.


Aku berada di pihak lelaki. Memang pihak lelaki begitu cuak sampai rasanya kalau toreh tangan dia, tak terasa darahnya mengalir. Betul2 pudar wajahnya. Huh, hilang seketika ke-macho-annya.

Tapi, siapa larat nak kontrol hensem lagi saat2 genting dalam hidup macam tu kan?

Masa dia (pengantin lelaki) dah bersalaman dengan ayah si perempuan, aku pulak yang kecut perut! Hahaha.. Saat akad selamat dilafaz, aku jugak yang rasa lega.. Over dari adik-beradik dia pulak kan..

Tamat majlis malam tu, kami pulang. Esoknya datang lagi untuk kenduri pulak.

Minggu depan kenduri belah lelaki kat Jengka sekali dengan akad nikah K.Hidayah, adik Pak Long Hadi. Tapi aku tak dapat pergi. Huhu~

To Mak Long Azura : Welcome to this big big happy family! You'll need to remember everyone of us! ^_^

Wednesday, November 30, 2011

Kate sayang.. then prove it!

Assalamualaikum..  =)

Apa BUKTI kita sayang mak dan ayah, umi dan abah, mommy and daddy??

Selain sentiasa mendoakan kesejahteraan mereka dunia akhirat, pengampunan buat mereka dan apa2 doa yang kita selalu doakan untuk dorang lepas solat tu, ada satu perkara yang kita terlepas pandang.

Apa??

Bantulah mereka jauh dari api neraka..

Kita tahu kan ayah tanggung kita. Tanggung bukan setakat tanggung duit belanja tapi jugak dosa.

Tutup lah aurat sayang.

Aku selalu tengok, satu family yang rapat family bond dia. Daughters and dad are so close. Tapi anaknya itu tak tutup aurat. Mungkin ayahnya dah tak larat tegur, kini kesedaran itu perlu dalam diri anak tu sendiri.

Dekat dunia, sayang sangat. Nanti, dekat akhirat, dia pulak yang heret ayah terjun neraka??

Nau'dzubillah.

Prove it ladies. Prove that you love your dad from the bottom of your heart. Sampai syurga pun nak bersama mak dengan ayah. oh yes, along with your husband! hikhik ;)


Now that's the real everlasting love. *background music: Everlasting Love by Jamie Cullum*

Give love; you will get love. <3

p/s  Hati ni pelik kan? Such small thing tapi bole tanggung berjuta rasa..

Friday, November 25, 2011

Dari Allah kita datang, kepada-Nya jua kita pulang..

Assalamualaikum..

3.28pm, 24/11/11
-Bertembung dengannya.. Biasanya dia menegur, tapi petang itu, tidak. Mungkin dia tak perasan.

3.45am, 25/11/11
- Terima satu mesej.
"Takziah kepada keluarga Kamalhadi Rosli atas pemergian beliau, alFatihah.."
Tergamam. Lama.

Aku tak rapat dengan dia. Cuma kenal dia sebab sekelas masa first sem of my first year back in CFS. About two years ago. Tapi, setiap kali bertembung, dia pasti akan tegur dulu.

Hanya kenalan biasa. Tapi pemergiannya agk mengganggu fikiran aku seharian ni.

Benarlah, bila ajal itu tiba, sesaat pun tidak lambat dan tidak awal. Punctual betul Izrail melaksanakan amanah yang diberikan kepadanya.

Terbayang pulak, bagaimana agaknya keluarganya especially, his parents menerima berita tersebut.. Ah, setakat aku yang hanya kenalan biasa-biasa pun terkejut, mereka pula boleh jadi pitam mungkin?

Aku terbaca status Fb rakan yang bersamanya di dalam ambulans. Dan orang pertama yang dikhabarkan "tidak dapat diselamatkan" ketika masih di dalam ambulans. Tentu, terasa tak berpijak di bumi kan? Nak sampaikan pula pada keluarga arwah.. Berat sungguh.

Khabarnya, arwah seorang yang baik dengan rakan-rakanya dan banyak menasihati. Looks like you really deserve a good ending. Bukankah Rasulullah ada berkata antara petanda husnul khatimah (pengakhiran yang baik) adalah meninggalnya seseorang di hari Jumaat atau di malam Jumaat.

Tahun lepas, arwah tokwan meninggal. Hari Jumaat jugak. Tahun ni, kenalan aku. Tahun depan mungkinkah aku? Jumaat?

Wallahua'lam.

al-Fatihah buat arwah Kamalhadi bin Rosli, moga rohmu dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang-orang beriman~ ameen..

*Beribadahlah seolah-olah esok akan mati, tapi bekerjalah seolah- olah akan hidup selamanya. Now you get nervous which one to start first kan?

Wednesday, November 16, 2011

WW | Pada Quran Ada Penawar



 



p/s dia yang tak berdaya masih mampu mengaji, kite yang berdaya tak mampu mengaji??


Tuesday, November 8, 2011

Cuci kolam pulak~

Assalamualaikum..   =)

Banyaknya sawang, sarang 'labe', habuk sume jnis yg sekufu nye ade kat sini! Ada orang kata, siap anai2 pon ade.. ^^

ingat tak kisah labe (labah-labah) yang menyelamatkan Rasulullah s.a.w ?

Maaf, lama tak update. Now I know the real meaning of -busy-. Seriously, aku busy! Err, kadang-kadang malas. Tambahan pulak, baru-baru ni, laptop aku merajuk. Dia kecik hati dgn aku yang terniat nak tukar baru. Terus tamaw meng-on-kan diri sampai hari ni.

Dellina, jangan merajuk dah taw! I sayang u ok, I gurau je ari tu.. *dellina, my lappy name.

Oh ye, selamat menyambut aidil adha!

Malam aidil adha kan tu kan, waktu paling mustajab doa. Korang doa tak? Masa tu takde hijab pon antara kita, hamba yang hina ni dengan Allah yang Maha Esa. Ingat, kata-kata tu pon doa. How was your words that night?

Ingat tak, aku pernah cerita cemane nak cuci toilet dulu? Hari ni, aku nk cerita pasal mencuci lagi. Cuci kolam ikan rumah wan (nenek) pulak. Kolam ikan tu, besar jugak. And ada air pacut kat tengah-tengah. Banyak jugak ikan dalam tu, lebih 20 jugak lah. Ikan kaloi gergasi (sebab dia besar sangat!) ade dalam 3 ekor, ikan koi jepun, ikan bandaraya, ikan patin (ofkos! org temerloh kaannnn), ikan ape tah warna  kelabu pkai lipstik + eye shadow oren menyala etc.. tapi yang paling banyaknye, ikan koi jepun.

Mula-mula, Ijat (sedare) je masuk kolam, memberus dinding kolam. Aku tengok je. Tapi takkan  lak nak berus kolam tu dengan berus besi periuk tu je kan? Aku pon cari lah berus yang ade batang panjang. Boleh aku tolong dari atas (luar kolam).


Aku tak pakai gloves or pape untuk melindungi tangan. Sebab rasa macam tak perlu, main air dengan ikan je kan.. 

Dah dapat berus, aku try lah berus. Payah sangat, sebab frictional force of the water too high. Aku pun cakap, "Mama, ika nak terjun jugak lah!" Tapi, xdelah aku terjun, sakit jantung pulak ikan2 tu karang kan. Air tak lah dalam pun, paras lutut je.

Ok, kolam ikan ni gunakan system biasa. Dia cycle air yang ade dalam kolam tu and tapis before dipancutkan semula ke dalam kolam. So, kita berus jelah, keledak-keledak air tu sume akan tertapis dengan sendirinya. Cuma, takes time.

Kami biarkan ikan-ikan tersebut bebas berenang dengan suka hatinya. Aku pun, dengan bersungguhnya memberus. Aku kan suke bab berus-berus nih! Haha..

Syoknya aku memberus, aku undur, undur dan tak perasan kolam tu ade permukaan landai untuk ke bahagian lebih dalam sedikit. Dengan bantuan, lumut2 hijau, aku pun tergelincir dan 'SPLASH!!' mereciklah air, terkezutlah ikan-ikan tersebut.. Dan of course, kene gelak dek adik2 yang menonton.

Awal-awal lagi dah lencun. Selama ni, ikan-ikan tu ingat aku, sebab aku selalu bagi dorang makan, lepas ni mesti lagi ingat sebab bau dorang dah melekat kat aku.

All right, memberus kolam sangat lah susah sebab bukan kolam kosong yang kita berus. Kolam tersebut berisi air. Kesabaran dan kegagahan amat diperlukan. Aku berus lantai, so memang kena lagi gagah perkasa lah kan. Punyalah menyental, sampai patah batang berus tu. Huahuahua...

Last2, letak berus kat kaki, and sental guna kaki. That is easier. Memberus tu kan, jangan berus sambil lewa, nanti tak bersih. Orang pun akan cakap, dia buat kerja tak ikhlas nih. Berus tu biar betul-betul sampai hilang lumut hijau kat lantai tu. Yang memang tak boleh hilang tu nak buat cemane kan.. Tapi selagi boleh sental, sental je.

Celah-celah tiles, tu memang payah la nak hilang, berus supaya ketebalan lumut tu berkurang je. Then, 'joint' between the floor and the wall of the pool. Part tu leceh siket tapi kena buat jugak. Rasanya aku buat sebahagian je, yang lain tu Ijat buat. Hehe..

Seterusnya, bergerak ke bahagian tengah. Oh ye, aku tadi bergerak dalam circular direction, clockwise. Sebab ikut right-hand-rule. Ok, merepek!

mereka kegembiraan dapat makanan~

Dekat bahagian tengah tu, ade pasu besar clay-made punya. Situlah menempatkan saluran air pancut. So, bila sebut clay-made, maknanya, permukaan dia kasar. Ala, macam mangkuk korang kita makan mee claypot tu lah. Bila lumut melekat kat situ, dia macam nak duduk situ happily ever after lah.

Memang satu keje nak bersihkan yang tu. Berdasarkan apa yang aku perhatikan, bila lumut tu dah berwarna hijau yang jelas kehijauannya, memang extra hardwork diperlukan untuk membersihkannya. Batu-batu yang menghiasi area tu pun, kalau mampu, amek satu-satu and berus sebijik-sebijik.

Masa aku tengah seronok berdiri menyental batu tu, tetibe air pancut tu terpasang and terus straight kena kepala and muka.. Pastu ayah gelakkan. Ayah yang pasang air pancut tu.. Dah la air yang keluar tu sekali dengan lumut! Eeeeeeeiiiii!

Pastu, tengok la keliling. Kot2 la, ade part yang tercicir ke. Da puas hati, ingat-ingat la nak keluar dari kolam tu.

Nak tunggu air tu circulate kan lambat kan, terasa macam lagi senang kalau ada vacuum air yang biasa cleaner2 guna untuk cuci swimming pool kat hotel2 tu kan. Tapi macam melampau la pulak, kolam ikan je pon. Hahaha..

Seronok taw cuci kolam bertemankan ikan-ikan di sisi! Ikan-ikan tu banyak bergurau. Memanjakan ekornya dekat kaki orang, orang nak letak tangan kat situ jugaklah dia nak lalu, kat mane orang letak berus, kat situlah dia nak berkumpul.. Ingatkan mereka ni takut orang, rupanya siap nak bermanje! I like you lah guys! hehe

Ok lah, sesiapa yg xpernah mencuci kolam ikan tu, boleh lah try nanti! Kolam sini da bersih, cari kolam lain ye..

Ok, selamat bercuti untuk yang masih bercuti~   =)

Friday, October 14, 2011

Go away 'tekanan'!

Assalamualaikum..  =)

How do you release your tension??

How do you let off your stress??

Cara aku? Hehe..

Running away from books to other books.

From these books...


to these books.  =)


Atau keluar jenjalan dengan kengkawan sekolah (plus shopping)


Masing-masing ada cara masing-masing. Antara cara aku yang lain adalah pergi ke tempat yang boleh menenangkan perasaan sendiri. Contoh tempat? Its up to me. 

Ok lah, salam Jumaat. Sila perbanyakkan selawat di penghulu hari.. Banyak manfaatnya kelak.

=)

*the feeling is different when you out with your uni friends and school friends, but both are special in their own way~

Sunday, October 9, 2011

Termenangis.. T_T

Assalamualaikum..  =)

Aku sepatutnya tengah study tapi, aku nak cerita ni.

Masa balik ke UIA tadi, sesak teruk dekat simpang sebelah highway ke Pahang tu. Dekat sejam duduk dalam kereta, baru lepas masuk pagar UIA.

Sesak la kan, sekarang tengah konvo. Hampir semua kereta atas jalan tu, ada baju konvo UIA kat dalamnya. Seronok aku tengok. Macam aku pulak yang konvo.

Masuk je pagar UIA tu kan terus mengadap tangga besar Rectory building. Masa tu lah, aku tengok beberapa orang sisters and brothers berdiri di puncak tangga tu sambil pakai jubah biru konvo UIA, pegang bunga and pakai topi petak. Bergambar penuh gaya.

Tiba-tiba aku mengangis.

Serius.

Aku betul-betul menangis.

I don't have a concrete reason to tell why I cried. I just cried.

Mungkin membayangkan diri sendiri berada di tempat mereka. Tapi nak sampai ke tahap tu, I have 4 years more to go! InsyaAllah.

Perkara tu seolah-olah kembalikan semangat aku sikit demi sikit. Aku kena kuat untuk sampai ke tahap tu. Aku tak boleh tension. Aku tak boleh give up.

Tolong berikan aku semangat kalau tiba-tiba nampak aku macam down. I need it and will appreciate it so much. 

Thanks.  =)

Saturday, October 8, 2011

Semangat dari Si Kecil..

Assalamualaikum..  =)

Pertama sekali aku nak cakap yang, i was extremely exhausted for the whole week. Bukannya aku terlibat dengan Convest pon, tak langsung. Penat attending classes. Physically and mentally.

Macam ni lah hidup budak U kot. Atau maybe aku je rasa sebab masih dalam adaptation process. Masih mencuba pelbagai cara dan gaya hidup supaya jumpa yang sesuai dengan ability and potential diri sendiri.

Kerap aku mengingatkan pada diri, jangan terlalu lihat pada kemampuan orang. Kelak, kufur nikmat. Tak bersyukur dengan apa yang Allah bagi pada kita. Dah lah kufur nikmat, tension plak sorang-sorang nanti. Masing-masing ada jalan hidup yang berbeza dengan tujuan yang sama, mencari redha Ilahi.

Di kala mental dan emosi tertekan, Allah berikan aku satu kekuatan dalam bentuk pandangan, akal dan penghayatan.

************

Sedang aku berjalan dengan emosi kurang stabil sebab terasa otak dah berat, aku terberenti dekat satu sudut luar bangunan. Mata tertumpu ke bumi berpasir.

Pelik.

Binatang tu keluar masuk berulang kali. Dia buat apa?


Lokasi :  E1 (engineering building 1)

Kaki melangkah semakin hampir. Mengintai ke dalam lubang yang gelap. Tak nampak. Tiba-tiba si haiwan kecil tu keluar lagi. Aku tercongok di situ memerhati.

Kagum. Gigihnya dia berusaha. Gulp! Tersedar!

 Nak gali tanah tu, bukan senang untuk haiwan sekecil ini kan? Tapi, dia tak putus asa! Banyak kali dia ulang alik, buat kerja yang sama. Masuk keluar and masuk lagi, keluar lagi, bawak pasir tu siket-siket, sampai jadi lubang yang dalam.

Aku manusia yang besar gajah ni, mudah pulak rasa 'down' dan terfikir untuk putus asa.

Malu ngan si haiwan kecil ini... >.<"

InsyaAllah, aku akan cuba untuk menjadi lebih kuat!

Rabbi yassir wa la tua'ssir~

* kalau lah aku bawak torch light, nak jugak aku suluh ke dalam tu. Nak tengok, cemane haiwan kecil ni kaut pasir tu. Boleh tolong suluhkan sekali, terang siket dia buat kerja. ^^

Saturday, October 1, 2011

Talk Ustaz Azhar Idrus | Manusia melimpah ruah!

Assalamualaikum..  =)

Last night was a good night for me. Amazing. Subhanallah. Alhamdulillah. I'm  not sure if there are any words better to describe my feeling and the whole situation.

Maybe lah ini my first time, medengar dan melihat beliau secara live even pada screen je. Tapi kira live recording kan tu? Nak banding dengan tengok kat Youtube.

This talk was organized by Ma'aruf Club of IIUM Gombak. Satu program yang aku dah buat reminder dlm phone a week before.


As stated dalam poster, program start pukul 9.00 malam. Tapi, aku and roommates dah kuar sejak pukul 8 lagi. Kononya, awal la sangat. Tapi bila sampai centre, berteraburan manusia! Kami dah agak lambat sebenarnya. Semua orang nak bertentang mata dengan Ustaz Azhar.

Before keluar bilik tu, dapat mesej yang mengatakan venue ditukar ke Experimental Hall. Aku macam; "Ish biar betul??" Hall tu sangat kecik untuk program yang aku expect satu UIA turun. Ya, aku dah pergi hall tu untuk satu talk program sebelumnya. Ianya memang tak besar mana.

Dah sampai sana barulah tahu, krisis dalaman yang berlaku sehingga menyebabkan venue ditukar di saat akhir.

Kamon lah, dah nak berkawal sangat kan? mane lagi senang? Jaga segerombolan manusia yang berkumpul dalam satu kawasan atau bergerombol-gerombolan manusia yang berterabur di merata-rata???  >.<"

Next, aku hidangkan dengan santapan mata yang menyejukkan hati. Dan aku selitkan beberapa ilmu yang aku dapat semalam. InsyaAllah. Rejoice!

All in all, a great thanks and gratitude to Ma'aruf Club for organizing such such a beneficial majlis ilmu.

Rasulullah pernah bersabda;
"Selamat datang wahai orang yang menuntut ilmu, sesungguhnya para penuntut ilmu itu akan dinaungi oleh sayap-sayap para malaikat yang saling bertindihan satu sama lainnya sampailah ke langit dunia, ini kerana kecintaan mereka kepada orang yang menuntut ilmu"
 (HR Ibnu Majah, Ahmad, Thabrani & Ibnu Hibban)

Dalam experimental hall


cuba cari aku.. .... ada tak? yang tepi tu!  haha.. tipu! aku tak lepas masuk pun!

4 element penting: 
  • Iman
  • Ilmu
  • Amal
  • Ikhlas


Haa, ni kat luar hall tu.. sini lah aku duduk.
Spot me! Siyez, kali ni xtipu.. aku ada dalam ni.. hehe
 Allah ciptakan syurga untuk orang Islam dan neraka untuk bukan Islam. Kenapa orang islam ada jugak masuk neraka?? Sebabnya, Allah nak cuci dulu dosa-dosa dia tu dalam neraka, baru hantar ke syurga. 

Last-last masuk syurga jugak kan?

Takyah lah nak taubat sangat. Yelah, paling kejap pon kene cuci dalam neraka tu dalam 60 000 tahun jerrrr...

Kat luar bangunan

Cantik kan? Aku suka gambar ni..
Sunat lepaskan rambut yang panjang masa solat. Agar rambut kita tu turut sama bersujud. Kerana itulah fungsi sujud- semua anggota bersujud.
Bagi muslimat mungkin akan rasa rimas sedikit. Yelah, dahlah dalam telekung kan? Panas siket. Tapi kejap je.  Tak salah kan. 

Lelaki pon sama. Tak salah pun lelaki nak berambut panjang tapi sekadar bahu tu ok dah. Atau pun sekadar, orang boleh cam yang dia tu lelaki. Jangan sampai orang kata, ingatkan perempuan?! Haa, ni tak boleh dah!

Ini sunnah. Tak salah pun kalau taknak buat. Tapi orang yang mengamalkan sunnah Rasulullah tu tandanya orang tu mencintai baginda. =)

Tahu tak, dorang ni duduk right beside meja ustaz atas pentas. Nampak kan bucu meja tu?


Ustaz Azhar ketika di-interview oleh stesyen TV dari German

Terharuuuu~

Masa basuh kaki ketika berwudhuk, sapulah tumit tu dengan tangan. Jangan sekadar melalukan air je. Rasulullah kata "Celakalah dua tumit itu..." kalau kita main jirus macam tu je.

Its kaki by the way. We never knew whatever on it. Mungkin kotoran yang melekat. So, bila disapu, bersih betul lah kaki tu.





Tahu tak kenapa talk ustaz, orang ramai suka sangat?? Maybe sebab dia lawak and sempoi tapi sebenarnya, kita diberi peluang bertanya tentang apa saja soalan walaupun tiada kaitan dengan tajuk yang diberikan. 


"Keadaan terkawal, roger! Eh roger! Ceramah ni best gile!"

Kepada yang berjaya hadir, moga kehadiran kita bukan sekadar mendengar dan bergelak tawa (mana pernah talk ustaz yang tak gelak kan?), tetapi kita dapat amalkan segala ilmu yang dikaut malam tu. InsyaAllah~


Credit pics to : Maarufclub Uiam (fb)

Wednesday, September 28, 2011

Hafiz - not only on title



"I am hafiz, Alhamdulillah..
Luckily, my wife is hafiz.
I have 4 sons, all are hafiz
And a daughter, she is hafiz too
Alhamdulillah.."
U. Adil Khan, Pakistani


The moment he said that, I was thinking; 'what a nice home!'


[ source ]

Looking at him- his speech, his personality -its proud to say he is a hamalalQuran. Its not something to be proud of if we memorize Quran but do not reflect any Quranic values in our life right?

Perhaps, its embarrassing to admit it if  the values are not at all installed in ourselves..

Pensive a moment, thinking of myself...


p/s Hanya kita yang tahu diri kita, hati kita, amalan kita




Sunday, September 25, 2011

Nak update, tapi takde idea. So...

Assalamualaikum..  =)

Secara jujurnya, aku takde idea nak update apa. Sumber inspirasi pun tataw nak cari kat mana. So, I decided to story apa aku buat hujung minggu pertama ('pertama' sbg weekend-er yg tak balik rumah) aku di UIA.

Ok, lets start from Friday. Aku memang dah free hari Jumaat. Takde kelas. Hari Khamis lagi dah tak sabar nak tunggu Jumaat sebab nak rehat. Dalam erti kata lain, nak tido extra siket.

Tapi tak jadi pun extra sangat, tak tahulah kenapa. Lepas baca Kahfi after Subuh tu, melelapkan diri sampai dalam pukul 8 lebih. Pastu tak leh tidur dah. Hebat kan? haha~ Maybe jugak sebab matahari yang menyinar menembusi tingkap terus menyapa wajahku yang lena..

Then, hari tu aku siapkn homework drawing. Aku rasa macam hebat je buat drawing. Terasa confuse kejap aku ni budak engin ke budak AED (architecture). Terkenang pulak cita2 aku dulu. Pernah tak aku mention cita2 aku dulu? Tak ea? Masa aku darjah 6, aku bercita-cita untuk jadi seorang arkitek. Sehinggalah aku tingkatan 4, aku masih mengidaminya. Tapi sebaik naik form 5, aku macam tak tahu nak jadi apa.


Takdir membawa aku ke dalam engineering ni. Takpe, aku masih boleh melukis untuk suka-suka kan..

Masa buat drawing ni, aku agak lembap siket. Selama ni melukis guna 'bare-hand' je, sekali ngadap homework ni dengan pembaris macam-macam bentuk kan.. Tapi seronok!

The whole day, aku ngadap drawing je. Nak siap drawing jugak! Alhamdulillah, selesai.

Budak aed mesti cakap kerja kitorang senang je, tapi feel tu mmg best lah!

Malam tu pulak, aku jadi rajin. Mood nak basuh baju. Haha.. Padahal ada 4 helai je baju dalam baldi. Lepas basuh tu, aku cari info tentang Penyata Razak for Tuesday presentation (sambil melencong ber-fb dan lepak blog orang..)

*Boleh pulak dalam kelas 20 orang yang hanya ada 5 orang sisters ni, aku je terkena tuah terpilih utk present. Ni gara-gara budak-budak bernombor 4 and 8 ah.. 

Sabtu pagi pulak, aku ada briefing biotechnology enginering. Briefing ni, memang buat aku nampak apa yang aku akan belajar, how to control my study and yang paling penting, future aku lepas study. Dalam offer letter tulis : Bachelor of Engineering (Biochemical-biotechnology). Aku confuse gak, sebab aku tamaw biochemical tu. Then, masa tu lah diterangkan.

Aku student bachelor of biochemical engineering specialize in biotechnology.

Sejurus habis briefing ni, dalam pukul 12 camtu, aku pergi Kajang dengan 6,7 orang member. Pergi open house rumah Syazwan. Sayang, takde gambar. Sampai sana, tengok2 budak dari PJ pun ada, meriah la jugak. Ni sume geng2 Baktisiswa.

 source | jurnalis-shahalam.blogspot.com
*Setelah trauma naik KTM, setahun lebih aku tak naik, akhirnya aku catat rekod semalam! Haha.. Berperang jangan cakaplah, memang harap takde rifle and pedang je nak masuk tren tu. Memang tren 1Malaysia, 1Benua.

Kitorang lepak sampai petang kat sana, lepas asar baru balik. Tu pun yang geng2 brothers tak balik lagi. Tak tahulah dorang balik pukul brape.

Malam tu, aku dah lembik. Pukul 10 lebih dah tido. Letak je kepala atas bantal, terus lelap sampai subuh.

Ahad, lepas Subuh, aku and Wani keluar dalam pukul 7 camtu nak exercise pagi.. Nak jalan je sebenarnya. Tapi, ada lah jogging jugak. Dari Asiah, kami melintas Ruqayyah dan merentas Halimatussadiah dan Maryam menuju ke Female Sports Complex. Tempat yang paling aku nak explore dalam UIA ni.

dance jom! ;)

Semua ada kat sana. Tennis, badminton, netball, volleyball, basketball, jogging track and exercise tools. Lepas main-main dekat luar tu kami jogging masuk ke indoor court pulak. Ada sorang akak tengah main squash. Aku macam minat pulak.

Tapi aku kaciwa sangat2 sebab swimming pool tutup. Maybe sebab lifeguard takde kan. So, tak dapat lah masuk. Kena datang weekdays lah. Da lama tak swimming, last sekali masa gi Pulau Perhentian.

T_T

Hala balik pulak, kami ikut track tepi 'tasik'.. Tak sure la tu tasik ke sungai ke or longkang besar yang macam sungai. Tapi kami naik ke atas yang ala-ala tasik tu memang best. Luas pemandangan and tenang (neglect the colour of the water)

**Ni yang aku nak share. Kat sini kan, selalu nampak foreigners je yang keluar jogging. Maybe sebab tu lah, dorang ni fit. Jarang nampak locals jogging. Yelah, locals jogging atas motor kot..

Sepanjang kitorang jalan ni pun, jumpa locals je jogging. So, sebab rasa tercabar menjadi warganegara Malaysia, kami pun menyahut cabaran untuk jadi ala-ala foreigners gitu.. Hehe

Then, breakfast kat Asiah and now, typing this entry.

Plan aku hari ni nak study Statics. InsyaAllah. Sebab esok ada quiz. Jenis aku ni, takleh ngadap buku sangat. Aku kena cool. Even aku tengok roomate yang sorang tu, dia sangat study taw, aku yang tension. Haha.. (tp siyez aku respect her!)

Memang ni perangai aku. *Eh, hujan r kat luar!

Ok lah, pasni nak study.

***mak kpd mak angkat aku yang dekat Perak tu baru meninggal semalam. al-fatihah buat arwah..


Saturday, September 17, 2011

Perihal Chopstick

Assalamualaikum..   =)

Pagi tadi, adik aku begitu bersungguh nak belajar makan guna chopstick. Lucu pulak tengok.. Maybe jelezz kot tengok aku, adik perempuan aku dan mak aku makan guna chopstick.

Generally, orang makan mee guna chopstick, tak pon makan sushi kan. So, ini lah cara nya mak aku nak ajar dia guna chopstick.

Tengok betul-betul dalam mangkuk ada apa. Hehe..



He's lucky enough my mom teaches him. When I was young about his age, aku pun teringin guna chopstick. But that time, my mom was quite busy with her business, so I decided to learn it by myself. Terkial-kial lah aku guna chopstick mak. Kuikuikui..

Then bila dah reti, aku beli chopstick sendiri. Chopstick tu siap ada bekas bersarung lagi. Warna pink gituuu! Sayang nye aku pada chopstick ni, asal nak guna aku basuh sendiri, then lepas guna aku basuh and aku keringkan guna tisu. Pastu letak semula dalam bekas dia bersemadi. Kadang-kadang, bekas tu pun aku bilas sekali.

Sekarang, takde dah bende alah ni. Ke mana dah agaknya dia merantau. Hilang masa pindah rumah. Tapi, takde lah guna chopstick pinky-pinky dah sekarang. Jatuh la standard. Haha.. Chopstick yang ada sekarang, dah naik taraf. Guna besi. Tahan lama siket, takde lah berkulat.

chopstick_at_home_by_mohamadfazli - deviantart

Sedikit info pasal chopstick. Ada beberapa jenis chopstick yang biasa orang gunakan. Kalau kat rumah aku ni, guna jenis Korean chopstick and Japanese ones.

Korang jugak mungkin boleh meluangkan masa baca more infos dekat Mr. Wiki. Sebagai pengetahuan tambahan.

Ok lah, wassalam!  =)

Friday, September 16, 2011

Aku masih menanti...



melancholy_by_emma_lemakins- deviantart

pejam mata
menelan nafas
diam tak berkata
minda ligat berputar

gembira
teruja
sayu
rindu
sedih
sendiri

ahhh.. bercampur aduk

sering cuba dinafi
namun hati
lebih mengerti

emosi menguasai
fikiran seolah bersembunyi
iman mengawal diri

aku masih menanti~


Kembalinya aku..

Assalamualaikum..  =)

Lama dah kan blog ni tak dijenguk tuannya sendiri... Maaflah.

Aku baru register di IIUM Gombak untuk  my undergraduate program. Alhamdulillah so far ok je semua. Kelas pun dah ada yang start. Sesat cari kelas? Of course! Haha..

taken from fb- Al Haqir (blog)

Nothing much nak cerita pun. Taaruf Week? Not interested to share. Sorry. Tapi tapi, lagu IIUM-Leading The Way serius best! Walaupun lagu CFS lagi enjoy, tapi lagu ni sangat2 menaikkan semangat. Part chorus dia macam sangat sesuai utk graduation ceremony.

Oh ye, kat bilik aku kan tak dapat connect internet pon. Agak mengecewakan di sini. So, mungkin aku akan jarang update lepas ni. Sedihnya. Sebab kadang-kadang tu idea mencurah-curah tapi sebab susah nak online, aku jadi..pendam jelah kan. InsyaAllah bila cuti aku post.

Sekarang ni masih adapt-in-process. Suasana tu takde lah jauh sangat beza, masih mudah diterima. Cuma ada rasa gerun siket dengan apa yang aku akan terima dalam pelajaran. Yelah, awal-awal masuk lagi dah ada senior cakap, "The TOUGHEST kuliyyah in IIUM Gombak, engineering"

So, gentar tak gentar jugak lah.. Tapi, insyaAllah, aku akan cuba.

Ok lah, next entry in row!

Bye! Wassalam~

*Selamat menyambung belajar kepada kawan-kawan seangkatan setelah 6bulan bercuti!  =)

Friday, August 26, 2011

Budak kecik pon tahu

Assalamualaikum..  =)

Ini mungkin entry terakhir aku before raya. Mungkin lah. Tak tahulah kalau esok ade idea pulak kan. Sebab insyaAllah, esok malam aku akan melalui perjalanan yang jauh. Perlis!

Dulu, setakat ke Terengganu, aku ok je. Tapi sekarang, badan dah mengade, balik Temerloh pon nak lenguh2 bagai. Mabuk darat kot.

Comel yg tak bole blah~ Google

Tadi aku pergi amek adik sekolah. Aku tunggu kat luar. Tak best duduk dalam kereta bila angin bertiup nyaman di luar. Aku pun menanti lah adik yang ada kelas tambahan sambil menjeling-jeling adik sorang lagi yang main kat playground montessori.

Sambil tengok budak-budak berkejaran riang ria, yang perempuan duduk bersila dan bersimpuh main batu seremban. Ala, macam kita jugak la dulu2..

Tetiba, lalu sekumpulan 3 orang budak sekolah rendah lingkungan darjah 2,3 camtu.

Budak A : Weyh, cemane dorang masuk dalam tu? Montessori dah tutup la!
Budak B : Ala, masuk ikot belakang lah..
Budak A : Teacher marah kang!
Budak B : Tak pun. Tadi teacher tengok ok je..
Budak C : Teacher sabar je tu.  Ni kan bulan puasa mana boleh marah.

Gulp!!

Thursday, August 25, 2011

Blogging is another alternative

Assalamualaikum..  =)

Aku di-tag oleh cik Hanan untuk join kempen ni. So, terima kasih kepada beliau yang menjemput. Ekceli, aku dah lama terpikir pasal ni. Lagi pun, aku yakin, ini adalah antara objektif utama seseorang blogger terlibat dengan dunia blogging selain sebagai medium feeling expression and sharing.

#patutnya tajuk entry yg bawah ni, tp mcm kurang menarik minat tajuk ni. korang kene bace sampai habis! by hook or by crook!

JOM JADIKAN BLOG SEBAGAI MEDIUM DAKWAH


Hanan tag aku 18hb hari tu, punyalah berkurun aku nak buat kan. Sorry, sometimes the neuron is not at the right place.

Bila bercakap tentang dakwah, orang akan pikir, berkhutbah, berceramah ape semua tu. Hakikatnya tidak ye tuan-tuan dan puan-puan sekalian. Dakwah ni modus operandinya pelbagai.

Salah satu cara termoden adalah dengan blogging. Dalam blog ni, kita punya hak untuk bersuara sepenuhnya. So, takde orang nak baling telur ke muka kalau kita cakap panjang lebar. Takde jugak orang nak boo kalau cakap lebih-lebih.

So, apa kata di samping kita meluahkan perasaan dan berkongsi pengalaman di alam maya ni, kita selitkan unsur dakwah. Contohnya, kita berpeluang pergi ke satu tempat yang susah atau serba kekurangan. Apabila kita berkongsi dengan pembaca, describe betul2, biar orang yang membaca akan turut merasai apa yang anda rasai.

Kemudian, kita selitkan ayat Quran yang berkaitan. Nak share tu pulak, jangan letak ayat Quran tanpa translation, aku pun terkial-kial jugak nanti nak relate ayat tu dengan situasi. Di situ, kita boleh nampak, Allah tidak bebankan seseorang tu melainkan Allah tahu, orang itu mampu menanggungnya. InsyaAllah, kita akan buka hati orang yang membaca untuk lebih bersyukur dan lebih bernasib baik, andai si pembaca turut menghulurkan bantuan.

Satu lagi contoh. Kita describe betapa indahnya perasaan duduk dalam masjid. Tenangnya walaupun hanya duduk diam dalam masjid tu. Cerita je, bagi orang rasa 'eh seronok yek duk dalam masjid? Nak test lah'

Its ok to show your eagerness to tell others, its your blog anyway.

Hah, penggunaan bahasa. Secara jujurnya, aku lebih cenderung dengan bahasa yang santai tapi tak melencong jauh. Bila kita menulis macam kita berborak, its easier to be digested. But its fine. Cara penulisan adalah hak masing-masing. Ada je blog yang aku minat gile tu berbahasa formal. Its fine.

Clearly, blog aku ni informal. I prefer this way. Macam lagi senang nak berinteraksi.

Banyak sangat yang boleh dimanfaatkan sebagai modern da'ie ni. Dakwah tu tanggungjawab kita. Our duty as moslem. So, jangan ingat tugas ustaz2 je.. Even kita tweet 'solat weh'! Tu pun dah jadi amar makruf. Mudahnya dapat pahala! Terlepas dah tugas kita, orang nak ikut ke tak, hal dorang la pulak.

Same goes to blogging. Manusia ni perlu sentiasa diingatkan. Sebab kita selalu lupa. Kita hanya akan ingat bila kita buat benda tu.

Ok lah, berhajat bangun awal dari biasa tonight. Taknak menangis saat Ramadhan melambai pergi krn menyesal tak guna peluang yang ada leklok.

Wassalam. Selamat menghayati malam-malam terakhir Rmadhan  =(

* cakap pasal ceramah, aku menyampah betol watak ust sauki dlm crite tahajjud cinta tu! tak logik langsung! cakap ngn bini-ss pon ber-ustazzz bagai. apa yg baik kita amek, yang buruk kite tohok laut!

Astaghfirullah, sesungguhnya aku berpuasa!


Sunday, August 21, 2011

Akhirnya, masjid itu ku tawan~

Assalamualaikum  =)

Nampaknya kita dah berada di 10 malam terakhir Ramadhan. Terasa cepat je kan, Ramadhan hampir melabuhkan tirainya. Air mataku menitik perlahan saat 10 malam keampunan berakhir.. Rasa tak cukup, ni lah dia.. Dosa banyak sangat!

Alhamdulillah jugak, salah satu impian Ramadhan aku tercapai pada malam terakhir keampunan. Iaitu, solat di Masjid Wilayah idaman hati. Aku tak tahu hati aku melonjak-lonjak nak sangat pergi masjid ni. Setiap kali lalu Jalan Duta mesti rasa macam masjid tu melambai-lambai je menyeru "Datanglah.. Datanglah~"


Alhamdulillah selepas dengan tekad semangatnya walaupun ayah kerja, kena lah balik awal siket sebab anak sulungnya ni.. Hehe.. Dalam pukul 6 lebih, kami pun keluar rumah. Around 6.45ptg macam tu tibalah aku di rumah Allah itu.

Bersyukur sangat kami sekeluarga terpilih menjadi tetamuNya. Kami berbuka puasa di sana. Masa tengah makan, aku pun cakap, lepas ni kita gi masjid besi pulak! Hehe.. Ayah pun OK je.. Tapi tak tahu lah bila. Macam dah tak cukup masa je.. Memang 30 hari Ramadhan tak cukup kan?

Then, maghrib, isya' and tarawih semua kat sana. Dewan solat yang selesa, sejuk, insyaAllah tenang je rasa. Sempat mengaji dulu sementara orang mula memenuhi dewan solat untuk Tarawih dan sebelum kanak-kanak beriang-ria kat situ.

Sorry, gambar blur~ cari angle yg plg hampir dengan aya sophia

Sempat jugak pusing-pusing keliling masjid tu. Terasa tak nak balik! And one thing for sure, aku akan datang lagi walaupun bersendirian.

Hmm.. terima kasih Allah, keluargaku semakin memahami ~

Kalaulah ada duit yang melimpah ruah, teringin sangat nak jelajah dunia pergi ke masjid-masjid terkemuka, merasai manisnya menjadi tetamu Allah.

Benarlah, masjid atau surau biasa-biasa pun boleh, tapi sesekali bertukar angin tu sangat baik, sebab akan mendatangkan kekaguman kita terhadap indahnya dunia ciptaan Allah. Or.. memang sebab aku suke berjalan.. Heh~

Oh ye, macam contoh header Luz de Estrella sepanjang Rmadhan (sampai bila tataw lah). Itu adalah sebahagian dari kawasan di Masjid Besar Sheikh Zayed (Sheikh Zayed Grang Mosque) di Abu Dhabi. Ok, semua orang tahu Abu Dhabi, tempat di mana kekayaan dan kemewahan bersepah-sepah! Try la google tentang info lanjut masjid bapak-punye-mewah ni.. Extra point, dekat sini berderet chandelier besar! Agak membazir untuk tujuan ini, tapi sangat-sangat membazir kalau takde orang mengimarahkannya.

Google

Aya Sophia. Pernah dengar? Ini pulak dekat Turkey. Rekaan Mimar Sinan. Inilah tempat inspirasi Masjid Wilayah. Disebabkan tak lepas nak ke sana, so, Masjid Wilayah lah aku menapak.

Google

Masjid idaman lain? Mestilah masjid besar di haramain yang dirindui. Masijd Nabawi dan Masjidil Haram. Duduk saja-saja pun dalam tu dah rasa tak nak keluar. Tak nak balik. Rasa tenang. Kalau duduk dapat port yang boleh ngadap direct Kaabah, memang taknak bangun. Duduk situ menangis-nangis.

So, a little note to my future hubby, saya suke pergi masjid, so awak pun kena suka jugak, boleh kita gi sama-sama.. Kan? hikhik



Friday, August 19, 2011

" Ayam ke Telur dulu? "- my version

Assalamualaikum..  =)

Google

Pernah diajukan soalan tu?

Hmm.. Aku disoal semasa bengkel menjawab soalan UPSR di UIA Gombak 8 tahun yang lalu. Itulah kali pertama jejak kaki dalam UIA yang terus buat aku jatuh cinta and berazam nak sambung belajar dekat UIA kalau hajat menyambung di UK tak kesampaian.

Alhamdulillah, di UIA aku kini.  =)

Ok, back to the topic.

Sekarang soalan versi aku pulak.

FASHION atau DEMAND dulu?

Minggu lepas, aku keluar mencari baju raya. Nak raya kan? Takkan nak cari masa 10 malam terakhir kan? Malam tu mesti semua orang busy beribadah. Or jalan sesak sebab terlalu ramai menyerbu harga runtuh.

Apa yang boleh aku katakan di sini, pencarian aku belum berakhir. MasyaAllah, susahnya nak cari baju aku! Dan adik aku.
Bukan kami yang yang demand. Tapi sebab kami pakai jenis baju yang longgar-longgar. Plus, aku pakai baju yang labuh. 

So, pakaian yang banyak jual sekarang ni semua yang jenis kecik-kecik, ketat-ketat.. Memang lah banyak kedai pakaian perempuan, tapi yang banyak tu, jual jenis serupa je. Oh ye, masa nak dekat raya ni lah banyak pemandangan orang jual baju kurung dan baju melayu kan?
Tapi, the problem is ; baju kurung pon, jenis mengerlip bagai. Kain jarang-jarang.. And seriously jenis kain dia bukan jenis pilihan aku. Nipis sangat. Kain macam tu kan mudah 'terik (benang tertarik).

Then, pasal jubah pulak. Aku sangat suka jubah! Tapiii.. Wow! Jubah semua voguey the vast gitu! Mengerlip jangan cakaplah, dengan labuci semua kan. Aku suka tengok fesyen muslimah yang berkembang macam tu tapi pakaian sebegitu, tidak dipakai secara harian. It is specially for certain occasion macam dinner ke, ABPBH ke.. Sesuailah.

Blouse pulak. Ok ok je semua. Takdelah yang menjolok mata keterlaluan. Cuma, takde yang sesuai dengan aku. Bila acu ke badan aku, nampak kecik pulak. Btw, perasan tak sekarang ni dah banyak orang jual blouse labuh? Best kan? Senang nak beli tapi, lengan pulak pendek. 

Memang la boleh mix & match kan dengan cardigan tapi tak sesuai dengan aku. The other thing is, kalau yang long sleeve pulak, pattern ke-makcikmakcik-an sangat. Saye yang gadis muda belia ni, hilang minat nak memilih. (ok, aku demand di situ)

Next, tudung. Ini adalah masalah utama akhir zaman. Sebagai pemakai tudung berbidang 60, aku merasa sangat-sangat kecewa. Susah sangat nak cari! Nak -nak pulak kat KL yang kononnya ada-segalanya ni. Yang banyak nya, selendang yang comel-comel tu. Geram je aku tengok. Tapi kalau aku beli pon, bukan aku pakai. 

Teruji iman jugak masa tu.Terfikir, dulu senang je aku nak cari tudung. Sekarang ni betul2 menduga.

Serius sedih, nak mengis pun ada. Kenapalah susah sangat, nak buat tudung bidang 60 tu rasanya lagi senang dari nak buat selendang yang kena jahit segala jenis batu, permata, butang, buruf2 kat selendang tu kan?

Google

Masa dah tak larat berjalan kan, tumpang duduk kat kedai sorang makcik tu. Terkeluar lah soalan dari mulut aku yang tak berapa reti nak cover ni.. 
"Kenapalah susah sangat ye makcik nak cari tudung yang macam saya pakai ni..?"
Makcik tu pun jawab , "Dah tak ramai dik pakai tudung macam tu, sekarang semua orang pakai fesyen ni (selendang).."
Aku pun senyum jelah. The fact is, bukan takde langsung, tapi pilihan tu, terhad and limited sangat amat. Warna pulak, ade tu yang kusam je. Tak selera. (ok, aku demand lagi)

Aku rasa, bukan setakat tudung bidang 60 je yang dah menyepi, tapi jugak tudung bawal biasa pon, dah agak jarang dijual kan? tak segalak dulu.

Di sini lah timbul persoalan di benakku yang keletihan, 
semua orang pakai macam ni yang menyebabkan kilang produce fesyen macam ni atau kilang yang produce fesyen ni menyebabkan people have no choice so they wear that way?

Satu lagi, seluar. Ini pun sama. Even seluar slack pun susah nak cari yang longgar-longgar. Orang pakat pakai yang ketat belaka. Kalau jeans tu, mesti nak kecik bawah. Seriously, you don't look cool with that seluar-kecik-bawah. And ladies, leggings are not pants! They are undergarments. Full stop.

Akhirnya, aku beli tudung kat Temerloh. Jauh tak aku travel? Hehe.. Silap-silap nanti kalau dah ada kereta sampai Kelantan aku cari. Kat sana lagi banyak kan? Teringin sangat nak pergi Kelantan, shopping tudung.
Kecek Klate aku, lulus dah.. haa~ bereh r!

Bila balik rumah ayah tanya. 
Ayah : Jumpa tak?
Aku : Tak
Ayah : Hmm.. demand sangat ni..
Aku : Mana ada (tamaw ngaku).. masalahnya sekarang yah, fesyen sekarang susah nak jumpa yang menepati syarak.
Ayah senyum je. Lelaki senang la cari baju kan? Tetiba lelaki plak kena.. haha.. So, no wonder la perempuan rajin berjalan.. Lalala~ 

Terpikir pulak, macam manalah anak-anak aku nanti nak shopping kalau zaman mak dia ni pun dah payah~

Aku rasa lah kan, kalau ada satu kedai yang jual jubah, baju kurung, tudung-tudung besar yang mengikut syarak, aku pasti kedai tu takkan rugi. Sebab ; 
A : Eh, beli kat mana tudung ni? Susah nak cari tudung macam ni sekarang..
B : Ala, kat kedai tuu.. Kat situ semua ada. Handsock, sarung kaki, jubah, abaaya, blouse labuh.. macam-macam ada!
A : ye ke? kene pegi nih!

See? Disebabkan kedai itu satu dalam seribu, maka si customer akan promote kat kawan-kawan dia. kawan-kawan dia akan promote kat kawan dia and so on. I know lah. I am one of them.  

Aku ke yang demand? Tak kaannnn...

Kena kuatkan hati, ini jalan yang aku pilih demi sentiasa mengingatkan aku kepada Allah dan segala perintahNya. Pencarian belum berakhir.

# Ada satu blouse labuh aku berkenan dekat  KLCC. Tapi terpaksa pejam mata. RM1500. Made in Turkey. Ni rase nak gi turki borong baju!