Friday, July 15, 2011

Fakta ke Auta | Sudu besi + Madu

Ok, lets straight to the point. hah, siap lupa bagi salam.

Assalamualaikum  =)

Ok, berkaitan dengan madu aku post hari tu ( HERE )

Ada sedikit kemusykilan dengan kenyataan yang aku berikan berkaitan menggunakan sudu besi or in English, metal spoon.

At first aku dengar, logik jugak. Then bila ade musykilah begini, ia membuatkan aku terus research. Bukan senang jugak, sebab sekarang ni semua orang respond berdasarkan kebiasaan. Kebiasaan. Bukan kebenaran atau fakta.

Nampaknya masyarakat seluruh dunia lebih kurang, bukan Melayu saja lah yang terikat dengan "petua orang dulu-dulu". There's must be reason why orang dulu-dulu cakap macam tu. *Certain jelah.

Kebiasaan perlu ditukar kalau tak betul. Tak semestinya yang biasa tu betul. Macam adat jugak lah.

Okay, terlebih sudah.. Berikut adalah link yang insyaAllah, dipercayai.


Wikipedia  ( scroll down to Preservation )



All right then, tak paksa pon, advisable jelah..  Harap berpuas hati, sebarang bantahan / perkongsian, sila komen...

So, selamat menikmati madu!  =D

* maaf atas kegagalan menyatakan sumber sebelum ini.