Wednesday, June 29, 2011

Wordless Wednesday : Muslim Girl

source | ninjabi.com


* aku minat betul komik2 comey camni !

-What's your first impression??-

Assalamualaikum..  =)

Aku sentiasa nak update, tapi rase nak update tu selalu datang time aku malas nak update. So confusing! Hehe

This time, I am loved to talk about first impression.

Semua orang ada first impression terhadap hampir kesemua benda / manusia / haiwan di sekelilingnya. Oh ya, tak lupa juga dengan tumbuhan !

Betapa besarnya peranan first impression ni sehingga the idiom 'Don't judge a book by its cover' existed. Although we used to do it.

source | Google Images

Either to a real book or to other 'book'.

Nak tahu apa first impression terhadap aku? Nak list down x? Hikhik..

Garang.

First impression yang kadang-kadang aku rasa betul. Memang betul.

Well, thank God for I always have kind honest friends. Kawan-kawan aku kebanyakannya akan berterus terang tentang first impression dorang pada aku after kami kenal and lepak-lepak.

Oh ya, ada jugak cakap aku sombong. Biasalah. Kalau aku jalan sorang-sorang memang aku pun dapat rasa yang muka aku macam agak sombong. Plus garang.

Tapi kalau ada orang tegur, insyaAllah, aku tegur balik. Just the way they greeted me. Contohnya, orang angkat tangan, aku akan angkat tangan semula. Kalau orang tu senyum, senyum jugak lah dia dapat. Even kalau orang mengangguk je jumpa aku, aku akan mengangguk balik.

Oh ye, dalam banyak-banyak first impression terhadap aku, ada satu yang memang tak boleh lupa. It was from a lecturer. Brother R*****. Family Webcy tentu ingat.

Ianya terluah masa post mortem event kami. Katanya first time masuk meeting, Sukma tengah bercakap kat depan. (Yes, I do remember the moment he entered the room). Apa yang terlintas di kepalanya??
"Uish, ganasnya pompuan ni"
Hahaha.. Tak tahu lah part mana yang ganas sangat boleh diaksikan depan 30 orang committees yang semuanya muka patuh.

Don't worry brother, saya tak terasa pon. Hehe.. Lucu ada lah. Well, to be honest, first impression jarang sekali meninggalkan kesan pada aku. Hati kering la katakan.. Haha

Ok, kita memang tak dapat lari dari first impression. BUT cuba jangan terlalu fikirkan pandangan anda itu (terutama negative one) sehingga menjejaskan kualiti, mutu dan prestasi professionalism anda.

Most important, BE POSITIVE.

Take the good impression untuk dikekalkan dalam diri, while the negative impression, prove to everybody that that is just an impression. A wrong impression.

So.. apa first impression korang terhadap aku ye? Or towards my beloved blog?

source | sukma's

p/s mcm soalan berani mati je.. xpe, sama2 improve diri sndri.  =)

Sunday, June 26, 2011

Offer baik punyaa!!

Assalamualaikum  =)


I have a MEGA OFFER nak propose kat korang nih.


Buy 1 free 10 !




source | Google Images







Daripada Abu Hurairah r.a., Nabi SAW bersabda yang bermaksud : 
"Orang yang berselawat ke atas aku sekali, Allah akan berselawat ke atasnya sepuluh kali"
(HR Muslim)



Mana lagi nak dapat? Bukan kena beli pon actually kan.. full time pulak tu, takyah tunggu annual punya!



psst! gmbar shopping slalu gmbar ladies kan?? ^^

Wednesday, June 22, 2011

wordlesswednesday-less

 ^ ^ ^ ^ ^ 


orang pakat buat Wordless Wednesday belaka

I'm going to do it jugak! Senang je kan.. Rabu yang malas. 


Next wednesday ok!




^ ^ ^ ^ ^

Ya Allah, makbulkanlah doa kami..

Bismillahirrahmanirrahim..


Alhamdulillah for everything ya Allah. Thank you. Terlalu banyak nikmat yang telah Kau berikan kepada kami hamba-hambaMu ini. 


Ya Allah, tetapkan iman kami kepada Mu. Jangan Kau bolak balikkan hati kami setelah mendapat hidayahMu. 

Jangan biarkan kami alpa dan lalai dengan segala nikmat duniawi yang sementara yang telah Kau kurniakan.


Ya Allah, jauhkanlah kami dari istidraj, riak, takabbur dan ujub. 


Semoga segala nikmat ini menjadi sesuatu yang membuatkan kami sentiasa bersyukur dan sentiasa mengingatiMu.

Ya rabbi, makbulkanlah doa kami. Ameen ya rabbal 'alamin..

Kadang-kadang terasa malu sendiri. Begitu banyak Allah berikan pada kita tapi setara mana sangatlah amal ibadah yang kita pulangkan.

Walaupun berdosa, Allah masih bagi nikmat kan? Ya Allah, sesungguhnya hambaMu ini takut andai diuji dengan istidraj.. Jauhkan lah kami dari istidraj ya Tuhanku.

*********

Ingat tak istilah istidraj? Kita ada belajar masa sekolah menengah tapi tak ingat pulak form berapa. Masa tu kita belajar sekali dengan karamah, maunah, irhas, mukjizat, sihir..

Istidraj maknanya kurniaan dari Allah kepada hambaNya dengan tujuan untuk menambah lagi kelalaian dan kealpaan. Contohnya mudah. Tak perlulah nak bagi contoh si Qarun atau Firaun. Sekarang pon banyak berlaku.

Dalam context as a student, seseorang tu tak menjaga solatnya, tak menutup aurat mengikut syarak, tak lah rajin sangat study tapi tetap jugak dapat result cemerlang berbanding orang lain.

Sesetengah orang, bila jadi macam tu, dia selesa. Dia rasa dengan cara tu, dia boleh jugak dapat apa yang orang lain dapat. So, dia terus leka, terus lalai dan terus lupakan Allah.

Na'udzubillah..

Personally, aku memang tak puas hati jugaklah dengan orang macam tu. Terasa macam dunia ni tak adil kan? Tapi bila fikir semula, renungkan balik.. Ini lah yang hadir dalam hati aku.

Manusia memang tak pernah puas tapi yang penting sentiasa bersyukur dan berusaha. Allah tak tengok kejayaan kita tu, yang Allah tengok adalah sejauh mana usaha kita kan?

Jangan lupa jugak. Allah beri apa yang kita perlu, bukan apa yang kita mahu. Tak semestinya yang kita mahu tu, kita perlu kan?

Semoga apa pun nikmat duniawi yang kita dapat, kita gunakan dengan baik agar ia menyumbang kepada saham ukhrawi.

p/s  All the best kepada kawan-kawan di Gombak yang akan exam soon.

=)

* sekarang terasa nak cari balik buku PQS and PSI masa form4, form5 dulu..

Tuesday, June 21, 2011

Nak cerita ni..

Peace be upon you..  =)

Urmm.. what 'bout a bedtime-story? hehe..

Okay, here you go...

There was once a very old man, so old that his eyes had become dim, and his limbs trembled.
When he sat at table his hands shook so that he could hardly hold his spoon, and sometime he spilt soup on the tablecloth.
This vexed his son and daughter-in-law, and they would no longer let him have a place at the table, but made him sit in a corner by the stove.

They gave him his food in an earthen-ware bowl, and a very scanty portion too. He sat in his place looking at the others at table, and the tears came into his eyes.

lonely bench by Teo Tarras | art.com
 One day his trembling hands could no longer hold the bowl ; it fell to the ground and broke to atoms.
The young wife scolded him, but he said nothing ; then she bought him a wooden bowl for a few coppers, and he had nothing else to eat from.
As the were sitting together one day, the little Grandson, who was four years old, collected a lot of bits of wood.

"What are you doing there?" asked his father.

"I am making a little trough ," answered the Child, "for you and Mother to eat out of when I am big ."

Husband and wife looked at each other for a while till their tears began to fall. Then, they led the old Grandfather up to the table to take his meal with them.

And they never again said anything to him when he spilt his food.
story copied and typed by me myself directly from, The Old Man and His Grandson in Grimm's Fairy Tales book.

Tiba-tiba teringat something, korang pun mesti terbayang iklan ni kan?

video

error occured? tengok kat sini lah.. [youtube]

"Dan rendahkanlah dirimu terhadap mereka berdua dengan penuh kesayangan dan ucapkanlah: 'Wahai Tuhanku, kasihilah mereka keduanya, sebagaimana mereka berdua telah mengasihi aku waktu kecil." " 
(al-Israa', 24)

And so, lie down the bed, pull up the blanket, recite some prayer, forgive people, close your eyes and sweet dream... ^_^

vocab to share :
vexed = causing difficulty (menyusahkan)
earthen-ware = plates/bowls etc made of rough clay (tanah liat)
trough = a long narrow container from which farm animals eat or drink (palung)

reference : Cambridge Advanced Learner's Dictionary 3rd edition, New Oxford (English-English-Malay) Dictionary, Kamus Dwibahasa Oxford Fajar edisi keempat.

 Good Night!  ^_^

* fairy tales are full of goodness to take and new dream to have, I love reading fairy tales!

Sunday, June 19, 2011

Daddy's Edition ^^

agak panjang, tapi cubalah baca.. 

source | Google

YANG TIDAK BISA DIUCAPKAN OLEH AYAH


Biasanya, bagi seorang anak perempuan yang sudah dewasa, yang sedang bekerja diperantauan, yang ikut suaminya merantau di luar kota atau luar negeri,yang sedang bersekolah atau kuliah jauh dari kedua orang tuanya.. Akan sering merasa rindu sekali dengan ibunya.. Lalu bagaimana dengan AYAH?


Mungkin kerana ibu lebih sering menelefon untuk menanyakan keadaanmu setiap hari, tapi tahukah kamu, jika ternyata ayah-lah yang mengingatkan ibu untuk menelefonmu?


Mungkin dulu sewaktu kamu kecil, ibu-lah yang lebih sering mengajakmu bercerita atau berdongeng, tapi tahukah kamu, bahwa sekembalinya ayah dr bekerja dan dengan wajah lelah ayah selalu menanyakan pada ibu tentang khabarmu dan apa yang kau lakukan seharian?


Pada saat dirimu masih seorang anak perempuan kecil. Ayah biasanya mengajari putri kecilnya naik basikal. Dan setelah ayah mengganggapmu sudah boleh menunggangnya, ayah akan melepaskan roda bantu di basikalmu.

Kemudian Ibu bilang : "Jangan dulu ayahnya, jangan ditanggalkan dulu roda bantunya", itu kerana ibu takut puteri manisnya akan terjatuh lalu terluka....


Tapi sedarkah dikau? Bahwa ayah dengan yakin akan membiarkanmu, menatapmu, dan menjagamu mengayuh basikal dengan seksama kerana dia tahu puteri kecilnya PASTI mampu melakukannya.


Pada saat kamu menangis merengek meminta alat permainan yang baru, ibu menatapmu hiba. Tetapi ayah akan mengatakan dengan tegas :  "Boleh, kita beli nanti, tapi tidak sekarang"  Tahukah kamu, ayah melakukan itu kerana ayah tidak ingin kamu menjadi anak yang manja dengan semua tuntutan yang selalu dapat dipenuhi.

Saat kamu ditimpa sakit , ayah lah yang terlalu khawatir sampai kekadang sedikit membentak dengan berkata :  "Sudah di beritahu! kamu jangan minum air sejuk!". Berbeza dengan ibu yang memperhatikan dan menasihatimu dengan lembut. Ketahuilah, saat itu ayah benar-benar mengkhuatirkan keadaanmu..


Ketika kamu sudah beranjak muda remaja.. Kamu mulai menuntut pada ayah untuk mendapat keizinan keluar malam, dan ayah bersikap tegas dan mengatakan:  "Tidak boleh!". Tahukah kamu, bahwa ayah melakukan itu untuk menjagamu? Kerana bagi ayah, kamu adalah sesuatu yang sangat - sangat luar biasa berharga.. Setelah itu kamu marah pada ayah, dan masuk ke kamar sambil membanting pintu...


Dan yang datang mengetok pintu dan memujukmu agar tidak marah adalah ayah. Tahukah kamu, bahwa saat itu ayah memejamkan matanya dan menahan gejolak dalam batinnya, Bahwa ayah sangat ingin mengikuti keinginanmu, Tapi lagi-lagi dia HARUS menjagamu?


Ketika saat seorang teman lelaki mulai sering menelefonmu, atau bahkan datang ke rumah untuk menemuimu,ayah akan memasang wajah paling cool sedunia.... :') ayah sesekali menguping atau mengintip saat kamu sedang berbual berdua di ruang tamu..

Sedarkah kamu, kalau hati ayah merasa cemburu?


Saat kamu mulai lebih dipercaya, dan ayah melonggarkan sedikit peraturan untuk keluar rumah untukmu, kamu akan memaksa untuk melanggar jam malamnya. Maka yang dilakukan ayah adalah duduk di ruang tamu, dan menunggumu pulang dengan hati yang sangat khuatirdan bimbang.

Dan setelah perasaan khuatir itu berlarut- larut. Ketika melihat puteri kecilnya pulang larut malam hati ayah akan mengeras dan memarahimu.. Sedarkah kamu, bahwa ini kerana hal yang di sangat ditakuti ayah akan segera datang? "Bahwa puteri kecilnya akan segera pergi meninggalkannya"

Setelah lulus SPM, Ayah akan sedikit memaksamu untuk menjadi seorang Doktor atau Engineer. Ketahuilah, bahwa seluruh paksaan yang dilakukan ayah itu semata - mata hanya karena memikirkan masa depanmu nanti. Tapi ayah tetap tersenyum dan menyokongmu saat pilihanmu tidak sesuai dengan keinginan ayah.


Ketika kamu menjadi gadis dewasa. Dan kamu harus pergi kuliah dikota lain. ayah harus melepaskanmu di bandar. Tahukah kamu bahwa badan ayah terasa kaku untuk memelukmu? Ayah hanya tersenyum sambil memberi nasihat ini - itu, dan menyuruhmu untuk berhati-hati.

Padahal ayah ingin sekali menangis seperti ibu dan memelukmu erat-erat. Yang ayah lakukan hanya menghapus sedikit air mata di sudut matanya, dan menepuk pundakmu berkata "Jaga dirimu baik-baik ya sayang". Ayah melakukan itu semua agar kamu KUAT....kuat untuk pergi dan menjadi dewasa.


Disaat kamu kesempitan wang untuk membiayai perbelanjaan semester dan kehidupanmu, orang pertama yang mengerutkan kening adalah ayah. Ayah pasti berusaha keras mencari jalan agar anaknya boleh merasa sama dengan teman-temannya yang lain. Ketika permintaanmu bukan lagi sekadar meminta alat mainan yang baru, dan ayah tahu ia tidak mampu memberikan apa yang kamu inginkan...


Kata-kata yang keluar dari mulut Ayah adalah : "Tidak.... Tidak boleh!" Padahal dalam batin Ayah, Ia sangat ingin mengatakan "Iya sayang, nanti ayah belikan untukmu". Tahukah kamu bahwa pada saat itu Ayah merasa gagal membuat anaknya tersenyum?


Saatnya kamu berjaya sebagai seorang sarjana. Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan memberi tepuk tangan untukmu.Ayah akan tersenyum dengan bangga dan puas melihat  "puteri kecilnya yang tidak manja sudah dewasa, dan telah menjadi seseorang" Sampai saat  teman Lelakimu datang ke rumah dan meminta izin pada ayah untuk mengambilmu darinya. Ayah akan sangat berhati-hati memberikan izin.. Kerana Ayah tahu.. Bahwa lelaki itulah yang akan menggantikan posisinya nanti.

Dan akhirnya....


Saat ayah melihatmu duduk di kerusi pelaminan bersama seseorang Lelaki yang di anggapnya mampu menggantikannya, Ayah pun tersenyum bahagia.. Apakah kamu mengetahui, di hari yang bahagia itu ayah pergi kebelakang pentas pelaminan sebentar, dan menangis?

 Ayah menangis karena ayah sangat berbahagia, kemudian ayah berdoa.. Dalam lirih doanya kepada Tuhan, Ayah berkata: "Ya Allah tugasku telah selesai dengan baik.. Puteri kecilku yang lucu dan kucintai telah menjadi wanita solehah yang cantik.. Bahagiakanlah dia bersama suaminya.. rahmatilah kehidupan mereka Ya Allah"


Setelah itu Ayah hanya mampu menunggu kedatanganmu bersama cucu-cucunya yang sesekali datang untuk menjenguk... Dengan rambut yang telah dan semakin memutih.. Dan badan serta lengan yang tak lagi kuat untuk menjagamu dari bahaya.. Ayah telah menyelesaikan tugasnya...

Papa, Ayah, Bapak, atau Abah kita... Adalah sosok yang harus selalu terlihat kuat... Bahkan ketika dia tidak kuat untuk tidak menangis.. Dia harus terlihat tegas bahkan saat dia ingin memanjakanmu. Dan dia adalah yang orang pertama yang selalu yakin bahwa "KAMU MAMPU" dalam segala hal..

[ sumber

First time baca artikel ni, seriously aku menangis. Menitik-nitik air mata.. Sedih. Pastu aku bagi mak baca. Mak mengesahkan beberapa part yang mak kata, memang betul ayah cakap camtu, buat camtu.. huhu

Daddy's love is like wind. We never see it and he barely show it, but we can feel it and we know it exists.


Happy Father's Day, ayah!!


Saturday, June 18, 2011

Erk.. Terkena plak aku..

Qim  : Kakak cuba teka apa jadi bila Qim letak guli dalam air panas lepas tu letak guli tu dalam air sejuk ?
*sambil pegang gelas yang diisi air panas.

Aku  :  Guli tu tukar warna...

Qim  : Salah ! Air sejuk tu jadi panas siket !
*sambil berlalu selamba

Aku  : Erk ..

[Qim = darjah 2]
[Aku = 20 years... (that old???)]

##########

Assalamualaikum  =)

Perbualan kat atas tu betul2 buat aku rasa.. 'da lama sangat ke aku tak masuk kelas??' Hahaha.. Its very logic. We all learned it in school in heat transfer. Heat flows from hot to cold region.

Aku ingatkan guli ajaib ke apa. Yelah nowadays kan ada toys yang boleh bertukar warna bila letak dalam freezer. Macam batang ais krim Mat Kool zaman kita kanak-kanak duluuu..

Lepas ni jawapan aku akan lebih berilmiah lagi! Hehe..

* pernah tengok cerita Phineas and Ferb? Best taw, merepek! hikhik

Thursday, June 16, 2011

Lama tak update yer.. hikhik

Assalamualaikum  =)

Terase nak update, tapi... Tataw nak tulis apa.. Setiap hari bukak 'New Post'.. Kot-kot la dapat idea tapi lastly exit jugak.. Kering! Langsung kosong!

Kadang-kadang tu nak tulis something, tapi mesti fikir, the best way to deliver it.. I mean, the best way to write it. Or type it, technically.

Hmmm... *thinking... gaining ideas*

                                                                         

The dress mentioned was something like this. Its jubah-like but ade tali pinggang halus (tali kot)

H    : Kak, cuba tengok sana. Cantik ke pakai camtu?
Aku : Mana? *mata melilau*
H    : Yang tu.. Baju hijau tua.
Aku : Owh.. Err.. Dia rase cantik pakai gitu.
H    : Uhh.. 'Cekik' pinggang gitu.. Cantik ke..

{2 minit kemudian}

H    : Yang ni baru cantik kak.. *senyum manis* (sambil mengerling isyarat pada seorang sister bertudung labuh di belakangnya)
Aku : *senyum lagi manis*

********

This conversation happened on the first day of registration in my place. Oh, H is a male. Ini adalah pada kaca mata seorang lelaki. Perbualan ini jugak telah dialih-loghat dari Kelantan ke bahasa melayu standard.

Bukanlah di sini aku nak cakap yang berfesyen tu salah, tapi berpada-pada itu perlu. Its OK to be yourself as long as it is in the line of our Syari'ah. Islam tak marah pun nak berfesyen, asalkan guideline yang diketahui itu is applied.  =)

Sekarang fesyen dah macam-macam. Antara ciri-ciri pakaian muslimah adalah, tidak menonjol kerana kelainan yang ada padanya. In easier term, bukan pakai pelik-pelik sampai semua orang nak tengok.

Jadilah biasa-biasa di dunia, nanti kat syurga.. hah, pakailah apa pun. Kan?


“Women should not be the moon which everyone see uncovered, but women should be the sun which makes eyes bow down before seeing it.”

[source]



* can't be sure if I'm the only think that that kind of outfit is a little weird. Tapi yang pasti, the point is, that dress is weird enough for guys to 'cakap-cakap' and catchy.

Wednesday, June 8, 2011

ceritera WEBCY,, FIGHTING!!! ... dorg ni sume comey2....

* sila bace dengan slang Kelantan sbb penulis asal ore Qlate. ^^  FYI, ramai budak WEBcy, kelatanese.

cheers skali.......
WEBCY!!!!!!!??????
FIGHTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
haha...
kngan nga Webcy mmg ssh nk lupe... ish,,,xleh lupo ni....

trigat kerenah bdk2 yag comel lam webcy ( ok ke statement ni??)...kire ok la....

gelagat dorg ni,,,still fresh lg dlm ingatn,, sbb 2 trase nk wat note psal kwn2 WEBCY...

sblm crite pnjg,,mitak maap la kt sume dak webcy lau note ni mggangu ktenteraman korg,,juz nk share somthing..agar xlput dlm ingatan... wlau byk bnda yg kite rancang ,kurang mnjdi,,tp bg ore (saya, lbh slesa mbhsakn dri as ore) TA"ARUF yg kite gomo same2 ni, adalah yg TEEEEEEEEEEEERRRRBAIKKK!!!!
sbb pe?? sbb dpt kwn2 biro WELCOMING N BAI'AH can korang...

*note ni nk share kngan yg ore dpt mase keje bsama korg sume...kerenah2 u all yg sukar dlupakan,,,,Subhanallah...

smoga ukhuwah kkl slamanya...

nk cite sorg2 gak...mula2 kite stat dgn,,,,,,

KAK SUKMA: mule2 meeting WBC,,tgk kak sukma,,, hmmmmm,, cccoooomeelnyo kak ni,, p bile ye kecek,, fuh!!! buyi tegas,,, bekeng gop sposen duo,,, tkut nk bsuara... shhhh,, diam2 la...hahaha... p bile lame2... kak sukma baeeeeekkk woooo,,,, tnang je die bile wat keje... ni suke ni.... suke2... lg2 mase part kak sukma wat cheers nga aidil sal...
Hari ini..... (ktrg rmai2 jwb ape die????????) sy nak..... (nk ape????) bla..bla,,,bla,,, comey die,,, muke blushing je.. hhehehe.. sporting r kak sukma ni... btol dop?????,, p suke keje nga kak sukma... kak sukma terbaik!!!!!!!

AIDIL: hmmmmm,, nk komen gapo la sl aidil ni???? hmmmm,, mule2 tgk aidil,, igat die senior woo.. p tau2 same umo... ok le... lame2 knl aidil.. die pom tratur gop orgnyer,, tenang gop lau saat2 kritikal.. lg2 mse mlm WBC @,, kalut die jwb walkie talkie...walkie talkie ore syap je... huhuhu... p srius,, aidil ni tnag je mase mlm 2.. ciap tenagkan ana la... terbaik la aidil...
yg xleh lupo jgk,,, die suh ore mop lantai kt dlm studio... cisss.... haha (grau2 je aidil),, saloh ore gop.. sape suh men bubble...

next,, nk cite sal kwan2 plok......kite stat dgn.....

of course,,sister,,,,,laadies 1st ea....


KAK AIN: kak ain byak idea...yg suke nyer,stiap idea kitorg,kak ain akn tgur,,bkan pe tkut2 terpesong dr lndasan agama,,chewah!!!! p nasihat kak ain mmbina kowt... tabik kak ain,,,, p nk mx ampun byak2 nga kak in,,,ore byak wat saloh,,,kjadian 2 wat ore sdr,,,trima ksih kak ain,,,shhhhh,,ni rhsia kite,,,haha..kak ain TErbaikkk!!!

ANNA: my soulmate,,haha,,bleh ke oyap gni??? bleh la...mane2 pg,,kna nga ana,,,xtau la..slesa nga ana...
part pling xleh lupe,,saat minum air bndung A cafe bga ana,,,FUYYOOOO,,mybe kite je ana yg rase nikmat2...haha..t jmpe kite lepak mnum lg k...haha..trima ksh kat ana,,yg sbar dgn krenah ore...ana manager stage terbaikkkkkk!!!

MIRA RAIS: name sbijik same woo.... suke dgr mira ckap..tnag je...haha...partner Bai'ah terbaik......mmg xleh lupe r,,saat2 hdle bai'ah...maf gak nga mira ea...huhu,,,igat gak 1 kjadian slsh fham 2...p mira ok je...mira TERBAIKKKKKKKKKKK!!!haha..

DAYANG: saat pling suke nga dyag...mase mlm kite g studio sesame...ayyok..sape doh hop jd maskot 2??? pnat gelak...haha,,,men bble lg....dayang muke ayu je...ckp pon ayu....haha..comel...ayu2 pon keje jlan wooo...syg dyag!!!! terbaikkk!!!!

AKMA: strive!!!!!!!!!!! camne akma pronouce????haha,,mmg xleh lupo r...dgn smgay die,,strive!!!!hhaha,,grau2,,, p akma kreatif tau,,,nakal jgk bdk ni nie,,,ap akma wat ea nga maskot 2???? haha...p mmg mriah r akma sorg ni..suke ngusik akma ckap ganu..haha,,terbaikkk!!!

FIQAH: fiqah ni pendian je kn2?? tp,,bile die ckap,,fuyyooo,,pds wooo...haha..xde la grau je...mariah r die,akma,mira rais n dayang,,the hapi family....terbaikkkkkkk!! smgat pe????

EIQA aka ROSE: s/u gimmick,,,huhu...suke bual nga eiqa,,mudoh pehe ekpon,,same2 gelak ko anip...(anip jgn marah ea) haha,,,dek pon kecek bhso dale klate...p ore sukemieka dpt kwal emosi n go trugh walaupon ad maslah...suke2...part mase kite crite sal ank sdare eika yg ptus jari 2,,best,,,haha....terbaikkk!!

SYERA: geng kacip ayeng!!! haha,,comelll....smagt konfetti nga anip..mmg terbaikk la...
die nag ayeng xbyak kecek dlm wbc,,p ttp mceriakan suasana...hehe

AYENG: ayeng cool je orgnyer,,,syum je...terbsikk la..slesa nga ayeng!!!!!!!!!!

SYAFAF: syafaf byk idea,,bile die gelak...hooooohohoho...pham2 la...ore jd nk tergelak sbb gelak die 2..huhu...bble machine,,bble mchine...hahaterbaekkkkkkkkkk!!


LIYANA:suke bkomunikasi nga yana...liyana ckap senyum je,,,p,mmg pro r bab2 hndle cltural night...ore ase,,sape2 yg dkt nga yana,,msti akn cpt slesa...truskan yana,,fighting!! terbaik!!!!!

RIZA: xsgka yg rizz n yana ni spupu...ish2...kcik je dunia ni,,igat2,,,ptar2 xkmanenyer... rizzpon suke syum gak..myb sbb ni kot..ore rase hapi bile nga WEBCCY,,sumenyer suke syum,,syum kn sdekah,,sume suke bg sdekah,,so ALLAH tmbhkan lg nkmat kat kite,,nikmat iktan ukhuwah yg ckup habt wlau hya 2mmgu beknalan,,,,insyaALLAH>.> amin,,
riza..truskan mmriahlkan suasana,,,terBAaikkkkkkkkk..

WANI: wani yg comel.....wani yg comel....haha...btol kate kak sukma,,dont judge a book by its cover..p ore nk tkar... dont jugde a court by its lawyer,,,huhu..xde mksud pape pon,,juz prasan kreatif... hmmm...wani kcik2 die pon,,terbaikkk wooo...insyaALLAH ore akn igat kngan kite solat berjemaah kat srau zc kul 2pg lbh..wani jd imam...mmg trase sgt solat 2...imam yg mntap...terbaik wani....ad plunag nk solat jemaah lg nga wani....jom2!!! bleh kn wani??

FARAH: tgk farah,trigat kat kwn ore,,ad meh...(meh=mirip)...huhu...p farah ni cekap gak orgnyer,,MC hbt ni,,,,mmg hbt jgk hdle cultural night..haha...teruskan..fighting!!! terbaik!!

FATIN: fatin,,nmpak tnh jgk,,,terer bab2 hias pntas,,berpadu tnga dgn rizz,wani, farah, yana untuk hias stage agar ssui dgn cltural night..hmmm..good job!! tumbs up n dgoyangkan,.,.terbaikkkkkkkkkk!!


**skrag masuk plak jejaka2 hdsome WEBCY.....hmmmmm,,,sume comey2,,,,,


E-HAIR: dorg ni pggl ehair pm...haha,,insyaALLAH bkal pm TA;aruf pahni,,,amin...suke keje nga ehair,,,nk komunikasi seng,,same2 ore klate'...suem org bleh go trough nga ehair...ketua WBC ni...haha...p, ore heran,,asal tetibe dorg ni men2 gosip plak,,,hish,,bdk2 cute ni mcm2,,,p biase la...xamik ksh pommm..elek r...haha...pling klakar,,men walkie talkie pkai enset,,ehair masuk! ehair masuk!!! terbaik r ehair!!!

ZIKRI:  director terbaik!!!!!! plik,,bkpo dorg ni pggl zkri Tawau mase mle2 dlu,,,ph2 bru tau,,,oooooooooooooo....
Zikri napok gop die ni sbr orgnyer,,,,p awal2 xbrani nk ckap byak nga zikri,,,tkut bkpo pn xtau...p trase lbih ok ble mlm WBC,,die g lpskan gram kat back stage nga ore n ana,,share rase mrah...haha...
n trademark terbaik zikri,, *speechlesss,,klakar,,,die je yg bejaya wat ni...1 lg,,, semangat pe??????? haha..klakar...
terbaik r Zikri...

ANIP:  bos konfetti!!!!!!! booom!!  ore klate,,,suko dgr anip kecek,,,amik plok woh bledo (agar2) n pleting(straw) hha..lucu...part ni pling ingat...
anip pon baik gop orgnyer,,,pggl ko ore awe...huhu..plik la...p terbaik jgk la ko anip!!!!!!!!!!

ACAP: obey!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ni r hop ore pling igat sal die,,asal ore msuk studio je,,trus obey!!! haha,,bai'ah2...
acap ni suko kacau kak sukma,,, cie ko kak sukma,,, pnt lyan ktorg,, lg2 acap.. mafkan kami ye kak sukma..bkn pe,, grau2 je,, kte org,, grau btmbah kemesraan.. haha... igt gop.. smbgn acap...video editor terbaeeeeekk!!! mmg best r video gmmick kite... haha,,, acap ni pon,, mnt gop men walkie talkie...hish...kak sukma keno wi ko dio 1...haha
ape2 pon acap terbaiikkk!!

APIS: hantu tukul yag seghiaaa,,,,CCCEEEEEEEEEEEEEHHHH!!...xlrat nk gelak,tgk muke die hop seghiaa 2..haha...tahniah r wat apis...xtdow wat logo bersama brthers len,,sbb pgorbanan 2,,kite dpt wat yg terbaikkk...wlaupon die seghiaa men nga perspek,,p good job la...mnjd jgk logo 2..credits to brther2 ken yg tlonh apis jgk....terrbaiKKKKKKKKKK!!

NAZRI: usop...oooo usop!!! mmg mnjd la lkonan nazri,,,hbat woo.. part die touch up muke 2 klakar,,hahaha,,,,,,
.gud lark r u debate arab 6t..huhu...FIGHTING!!!!!
p nazri sorg ni plek r,,ore n ana ltih nk gelak...nazri ni suke gelak tibe2,,haakkkkkk!!!!!!!!!..xleh than tgk reaksi die glak tba2 2...hish,,,mcm2 prgai dorag ni...tgk nazri praktis arab,,trase jeles woo..nk blaja gak kecek arab,,seriusly,,jeles bile tgk org len yg tere kecek arab,,huhu,,bgga wooo,,pujian u bdk2 law..acap, anip,eika n zikri..bdk law mmg tere speaking..terbaiiiikkk!!

AKMAL:bai'ah leader!!! haha..bleh ganti wan amir r pahni...haha...amik watak abu pon terer...part lari 2,,haha,,comey!!!! p mule2 tgk akmal..tkut gop,,nmpok cam srius je orgnyer,,,p lame2 ,,hmmm,hampeh jgk die ni..huhu,,jgn mrah ea,,,pepe pon,,,terbaik!!!!!!!

RADIN:satu2 nyer brother dr nilai,,,, coool...cool2 pon keje jlan tau....radin ni seyap je kan..pndiamkah????????? tkut nk tgur,,tgur kang xpsl2 ckap sorg2 plok ore 6t,,malu....xdilayannyer,,,huhu..p..radin pon hebat hdle pgram...tahniah....terbaikkk gak!!

SYAKIR: mule2 tgk syakir,dgr ye cakap..hmmmm,,die ni ad bkat jd ketua jgk...igatkan srius je orgnyer,,p lame2,,,ceeh,,,,same je,,haha..xnk komen byak2 sal syakir,,nk taip byak lg sal org len,,haha..(grau2)
syakir terbaaaik..

MUIZ: sokmo ttukar,,nk sbut muaz,,,muaz mano pon xtau...haha..insyALLAh psni xtukar doh...oj muiz ea..set lam kpla,,muiz,,muiz,,muiz,,,,hihih....sume org dpt terbaik,,so,,muiz jgk teeerbaaaekk!!!!

BR.SAIFUL: tkjut mule2 1 biro nga br. peers r plak,,,mmg d aknl awal lg nga br, saiful.... aka,,, salman bai,,,,,nk pggil salman bai la psni,,,ye,,ye,,,ye,,,,...br,saiful ckap da ad gaye trainer,,,insyaALLAh,,moga2 cite2 tercapai,,,amin blako...!!! trainer yg terbaiiikkk!!

HAFIZ: kreatif..inovatif..proaktif,,n mcm2 tif2,,,lg....mrah nga syum jgk bdak hafiz ni..k truskan ye...hehe terbaikk!!

JAZMI:sengeh je kejenyer,,,,same goes to hafiz,,bdk2 cultural night ni sumenyer suke sengeh...huhu... teeeeeeeeeeeeerrrrrrr...............smbung sdiri la....

AFIQ: "assalamualaikum,,nama sy afiq"..hehehe,,mcm2 trend bdak2 ni ckap...p style ni mmg kreatif la....afiq pon pndian gak orgnyer ea,,,hmmm...sbb die pn diam,,,so ore pon kna diam2 gak,,xleh kmen lbih2..........baaaaaaaeeeelkk....!!


hush,,,,,,,,,hamm2 r serba sdikit,,coretan u mlm ni....rndu kat geng WEBCY...
WEBCY???!!!!!!
fighting!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
*note ni hyalah luahan ap yg ore ase dgn korg sume,,lau trase ati,,arap dimaafkan...syag korg sumer...lau nk komennkomen kt bwh..nk kritik,kritik kat bwah..nk ape2 pon sume kt bwah,,,watlah asal xlggr syariat,,ok,,,

Nilai ukhuwah tidak akan cair dimusim panas
Tidak akan beku dimusim dingin
Tidak akan luruh dimusim hujan
Tapi akan senantiasa mekar walaupun bukan dimusim semi
Hargailah ukhuwah
Sayangilah bila bersama
Maafkanlah bila bersalah
Rindukanlah bila berjauhan
Pahami dan nasehati bila keliru


maaf skali lg...love u sumer....


+++++++███████++++++++++++++++++++++++++++
+++++███+++██████+++++++++++████████++++++
++++██+++██████████++++++████++++++███++++
+++██++█████████████++++███+++█████████+++
++██++███████████████++██++█████████████++
++█++██████████████████+++███████████████+
+██+██████████████████++█████████████████+
+██+██████████████████+██████████████████+
+█+██████████████████++███████████████████
++███████████████████████████████████████+
++███████████████████████████████████████+
++++████████████████████████████████████++
++++███████████████████████████████████+++
+++++█████████████████████████████████++++
++++++████████████████████████████████++++
++++++███████████████████████████████+++++
+++++++█████████████████████████████++++++
++++++++██████████████████████████++++++++
+++++++++████████████████████████+++++++++
+++++++++++█████████████████████++++++++++
++++++++++++███████████████████+++++++++++
++++++++++++++███████████████+++++++++++++
++++++++++++++++███████████+++++++++++++++
+++++++++++++++++████████+++++++++++++++++
+++++++++++++++++++████+++++++++++++++++++
++++++++++++++++++++██++++++++++++++++++++



FIGHTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!




celoteh asal : Miera Hatta

**mungkin ada beberapa typing error spt xde space, spelling error, pandai2 lah korang bace, xphm jugak, sila tanya saya!  ^^

Bicara mereka tentang WEBcy~   *Ain   *   Ana*

# mira, kak bule baye gaya mira kalu kecek depe2 ni.. hikhik 



Tuesday, June 7, 2011

Ta'aruf Programme: ~WEBcy~

Ya Allah, berhabuk, bersawang, berdebu dah blog nih! Eh, assalamualaikum readers!

Mintak maaf lah ye, tuan rumah agak sibuk seminggu dua yang lepas. Tak berkesempatan pulak nak online.

Aku join Ta'aruf committee untuk new intake of CFS IIUM's students. Biro apakah? Haa.. WEBCY~ (fighting!) stands for Welcoming and Bai'ah Ceremony.


Antara biro lain ; Registration, Publicity and Protocol, Catering, Special Task, Preparation and Technical, Residential, Welfare and Discipline, Programme Coordination, Security and Transportation and Examination.

Terlalu banyak kenangan dan dugaan yang dilalui bersama biro aku. Macam-macam kepala, macam-macam idea, macam-macam perangai.. Tapi setiap satunya ada kesan di hati setiap orang. Aku percaya.

Tahu tak apa yang lebih mengeratkan sesebuah hubungan? Bila dia diuji. Kami diuji direct dari Allah. Err, setiap ujian datang dari Allah kan, tapi bagi aku ni direct sebab.. program asalnya buat kat padang, tapi sebab hujan, kena buat di dewan yang mana menyebabkan ramai orang kurang berpuas hati.


So, direct dari Allah tu sebab hujan. Direct dari langit, tanpa sebarang tapisan.

Webcy-ians sekalian, ujian tu yang mengukuhkan ikatan antara kita. Akak harap hubungan ni kekal. Terima kasih atas kerjasama yang diberikan dan bantuan yang dihulurkan.

Setiap insan memainkan peranan yang berbeza walaupun peranan tersebut hanya sebesar zarah. Hilangnya satu zarah, tak mungkin objek terbentuk. Be thanked for who you are! Be thanked for the meeting Allah arranged.















Great thanks juga untuk biro lain yang banyak membantu kami. Maaf banyak menyusahkan kalian.

maafkan bila ku tak sempurna~ Akak mungkin bukan seorang ketua yang baik untuk kalian, tapi kalian adalah committee terbaik!

*starting to miss the moment we altogether in the studio menghabiskan masa.

credit pics to Afiq Hassan