Wednesday, June 29, 2011

-What's your first impression??-

Assalamualaikum..  =)

Aku sentiasa nak update, tapi rase nak update tu selalu datang time aku malas nak update. So confusing! Hehe

This time, I am loved to talk about first impression.

Semua orang ada first impression terhadap hampir kesemua benda / manusia / haiwan di sekelilingnya. Oh ya, tak lupa juga dengan tumbuhan !

Betapa besarnya peranan first impression ni sehingga the idiom 'Don't judge a book by its cover' existed. Although we used to do it.

source | Google Images

Either to a real book or to other 'book'.

Nak tahu apa first impression terhadap aku? Nak list down x? Hikhik..

Garang.

First impression yang kadang-kadang aku rasa betul. Memang betul.

Well, thank God for I always have kind honest friends. Kawan-kawan aku kebanyakannya akan berterus terang tentang first impression dorang pada aku after kami kenal and lepak-lepak.

Oh ya, ada jugak cakap aku sombong. Biasalah. Kalau aku jalan sorang-sorang memang aku pun dapat rasa yang muka aku macam agak sombong. Plus garang.

Tapi kalau ada orang tegur, insyaAllah, aku tegur balik. Just the way they greeted me. Contohnya, orang angkat tangan, aku akan angkat tangan semula. Kalau orang tu senyum, senyum jugak lah dia dapat. Even kalau orang mengangguk je jumpa aku, aku akan mengangguk balik.

Oh ye, dalam banyak-banyak first impression terhadap aku, ada satu yang memang tak boleh lupa. It was from a lecturer. Brother R*****. Family Webcy tentu ingat.

Ianya terluah masa post mortem event kami. Katanya first time masuk meeting, Sukma tengah bercakap kat depan. (Yes, I do remember the moment he entered the room). Apa yang terlintas di kepalanya??
"Uish, ganasnya pompuan ni"
Hahaha.. Tak tahu lah part mana yang ganas sangat boleh diaksikan depan 30 orang committees yang semuanya muka patuh.

Don't worry brother, saya tak terasa pon. Hehe.. Lucu ada lah. Well, to be honest, first impression jarang sekali meninggalkan kesan pada aku. Hati kering la katakan.. Haha

Ok, kita memang tak dapat lari dari first impression. BUT cuba jangan terlalu fikirkan pandangan anda itu (terutama negative one) sehingga menjejaskan kualiti, mutu dan prestasi professionalism anda.

Most important, BE POSITIVE.

Take the good impression untuk dikekalkan dalam diri, while the negative impression, prove to everybody that that is just an impression. A wrong impression.

So.. apa first impression korang terhadap aku ye? Or towards my beloved blog?

source | sukma's

p/s mcm soalan berani mati je.. xpe, sama2 improve diri sndri.  =)

4 comments:

N.A.O said...

first impression bile first time bc your blog..wahhh,mcm sgt peramah je orgnyer + aktif..hee
~salam ukhwah ye ^_^ ~

sukma atiqah said...

hehe.. insyaAllah peramah.. trima kaseh!

salam ukhuwah juga ^_^

nurus said...

haha..nak suruh cakap pasal first impression dekat blog ke? atau impression pada tunannya..kalau kat tuannya, panjang lebar..tak cukup la kalau bagi ruang komen ni je.

pasal blog.lebih comel dr blog saya..hahha
pasal orang- masa mula2 tak rapat tu,takde sangat impression..sbb mcm tak notice sgt kot

bila dah kenal-whoaa~~ best giler..dh la suka bercerita, gelak banyak..
asal jumpe je,slalu jerit 'nurus2!!!!'
pulak tu,speaking mantap oh.
-er, kuat nangis gak ke?

ok ni semua dah jadi bukan first impression..heheheh. GO IKA!

sukma atiqah said...

hahaha.. rindu nk borak ngn nurus! nurus lg suke gelak dr sy!

kuat nanges, nmpaknye skrg ati sy makin kering la nurus.. huhu.. nanges dgn bnda2 yg btol2, sgt2 wat sy sdeyh n tharu je.. hee~

tq nurus!