Saturday, February 26, 2011

Pangkor: Family Day!

Assalamualaikum.

Orite, seperti yang dijanjikan, in this entry I'm gonna share with you about the family day in Pangkor. It was organized by ND Hi- Tech Sdn Bhd. What's that? Urm, senang cerita tempat ayah kerja. Malas nak cerita salasilah keturunan company tu.


Tak ramai sangat pun perginya. Staff ade 15 orang je and boleh kata most of them lelaki2 bujang. Yelah, company ni urus bab2 cabling, wiring and such things. Yang dah ade family pon, anak2 mereka dalam kategori baby lagi
(range umur: 'bulan2'< x < 5tahun)

Makanya, I didn't really make friends there. So, aku kat sana sticked dengan buku (kononnya) dan.. urm.. oh! Tackle budak kecik!

The first two days, aku berusaha betul tackle budak cute ni, Susah betul dia nak senyum. At least, senyum lah kan. Last day, aku da give up. Tetiba dia pulak datang kat aku, waah! Excited lah kejap. Cinta ku tak bertepuk sebelah tangan rupanya!  ^_^
ini lah dia- Atiqah.jr  =)

Masa hari kedua, kami pergi round the island. Ni bukan nama je round the island, we really rounded the island. Kecik sangat rupanya Pulau Pangkor. Baru ku tahu..

Masa round2 tu lah shopping time. Aku jumpa banyak makanan yang dah lama tak makan. Masa kecik2 je makan semua tu. Contohnya satay ikan.

Tiba-tiba aku jumpa yang ni;
apa yang peliknya??

aku tak ingat pulak aku dah ade company hasil laut!

Oh ye, aku ada pernah post pasal kerinduan aku pada pantai kan? So, I was so excited nak 'jumpa' dengan pantai. Tapi sayang, rindu aku tetap terubat dengan pantai tu..

Tak tahu lah kenapa, aku tetap nak gi kat pantai tu.. Pantai penuh kenangan..
Cantik kan? Tapi... tetap tak sama..

*looks like I juz found another part of me. Kalau aku rindu, mknanya aku benar2 rindu dan rindu tu tak mudah diganti dgn something else even its almost the same.. huhu~   +_+

Friday, February 25, 2011

^_^

Assalamualaikum semua!!

Waahh~ gembiranya cik penulis.. Hehe.. Well, orang dah merdeka dari exam. Begini lah mood nya! =D

Alhamdulillah, perjuanganku di medan kertas dan tinta telah tamat semalam. Cemerlang atau tidak, lets just hand in to the Almighty. He knows the best for every and each of his slave.

And now, for your information readers, i will having a very very very long holiday, by Allah's will. 7 months! Long enough! Excessive long for real.

"So, what's your plan?" -everybody's gonna ask that rite?

So far, I haven't a detail plan for this although I'm thinking about something like working.. But still not sure.

Mak mintak duduk rumah jadi personal tutor for my SPM-candidate sissy. But that will only happen while she's at home, specifically at night. Siangnya nak buat apa?? Huu~ Takkan everyday nak cuci toilet?

For this first day cuti ni, ak mengemas barang. Nak angkut semua ni bawak balik rumah. Selama ni aku rase takde lah banyak sangat barang, tapi bila dah berhimpun semua, baru perasan banyak! Tataw la nak bawak turun dari tingkat 4 ni cane.. Lempar ke bawah?? Brilliant!

Esok dah ada program. Later, I tell you. Nak cerita sekarang pun, bendanya esok.. hehe

Merepeknya aku! eh jap!

Erk, lapo aa.. Dah dua hari tak makan nasi.. Tak selera.. Huhu..

Oh ye! Aku nak share dengan korang pasal family day yang buat at Pangkor hari tu.. *bru teringat sbb nampak satay ikan bilis sebelah lappy* hee~

InsyaAllah, next entry story-telling time kita yer~


Orite, di bawah aku ada letak gambar yang look nothing much but only morbid people do these things!
Nice kan? teliti gile! Benda ni dibuat dari abu (ashes). Nape aku kata morbid? Sebab dia buat dari ABU MANUSIA! Human ashes guys!
Nama pemilik abu tersebut..
There's only three of them. The rest you all google lah if interested in.

Lihatlah, the faculty of mind yang Allah  berikan pada manusia benar2 diaplikasi dengan begitu baik. Tambahan pula kemajuan teknologi yang hebat. Abu manusia? Adehh.... so artistic!

As muslim, first: of course we don't burn the dead unless the crime cases. Second; akal ni Allah bagi supaya kita manfaatkannya agar segala rasa kesyukuran tu berbalik pada-Nya.

Do you think ini menambah iman?

Or maybe a little sebab; "Mujur Islam tak bakar mayat, kalau tak, jadi toaster lah aku. Alhamdulillah."


p/s: Sesiapa ada cadangan aktiviti untuk aku sepanjang cuti yang teramat lama ni, please pop-out.. Yang rase2 mcm sesuai la..

Thursday, February 17, 2011

Special to programming exam seater tomorrow!!

#include
int main()
{
    char letter;


    printf ("What's your mood now??? =) \n\n");
   
    printf ("A: TERAPUNG-APUNG DI AWANGAN\n");
    printf ("B: BERSEMANGAT UNTUK STUDY SEBAB NAK PASS EXAM, LAST SEM WOO!\n");
    printf ("C: PENING AIH NGADAP PROGRAMMING, TAK TAHU NAH PAHAM CEMANE!\n");
    printf ("D: AKAN KU USAHA HINGGA SAAT-SAAT TERAKHIR!\n");
    printf ("E: DI BAWAH PARAS SEDAR (kurang kesedaran lagi)\n");
    printf ("F: USAHA + DOA + TAWAKKAL\n\n");
    
    printf("Please choose your mood: ");
    scanf ("%c", &letter);


 switch (letter)
        {      case 'A': printf ("Berpijaklah di bumi yang nyata!!\n"); 

                           break;
               case 'B': printf ("Nak pass exam?? Uit! Ilmu tu dari Allah, so sila baiki niat anda lillahita'ala! NOW!\n"); 

                           break;
               case 'C': printf ("Tanamkan niat kerana Allah, insyaAllah paham nanti. paham cemane tu tataw la. hehe\n"); 

                           break;
               case 'D': printf ("Bagus! Jangan bazir masa! Stop main koya2! All the best!\n"); 

                          break;
               case 'E': printf ("MasyaAllah, sedarlah. Orang lain berlumba, kita takkan duk diam je.\n");

                          break;
               case 'F': printf ("Semoga berjaya! Don't misunderstand the concept of tawakal!\n"); 

                           break;
        }


system ("pause");
return 0;
}



 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


OK, khas untuk semua kengkawan yang akan mengambil exam programming esok!!
All the best! Kita berusaha sedaya mungkin, the rest, let Allah decide! Yakin!

p/s code aku kat atas tu ada error, tapi tak tahu lah kat mana dah nak betulkan. Yang sudi membantu, silakan.. =)  oh ye, <.s.t.d.i.o.h.> tak keluar pulak.. tak tawu nape.. 

 

Tuesday, February 15, 2011

Bersopan siket bleh??

Assalamualaikum, pertama-tamanya, salam Maulidur Rasul 1432H. Hari jadi kekasih kita ni. So, rebut lah ganjarannya dengan berlumba-lumba selawat sebanyak mungkin.

Sambil menghiburkan diri, sambil berselawat.  =)

video

Topik sebenar nya adalah tentang bersopan di jalan raya. Yang aku nak cerita ni is based on true story.

Hala balik dari Perlis hari tu, aku naik kereta makcik. Makcik duduk di Putrajaya. So, kami balik sekali, Kehadiran aku di dalam kereta itu adalah sebagai peneman makcik yang drive sesorang pada asalnya.

Kami decided balik hari Sabtu sebab takut Ahad ramai orang. Tapi, I guess everybody thought the same. Traffic jam jugak di highway.

Kami rancak betul bercerita masa dalam kereta. Perjalanan which usually takes about 5hours already became almost 9hours!

Mulut ni bercakap je sepanjang jalan, tak bercakap nyanyi ikut radio.. Bantai lagu apa pun, asal boleh ikut.. Miming pun jadi jugak.. hehe

Sehinggalah satu insiden membuatkan kami terdiam kejap.

Pabila dekat je dengan simpang masuk ke RnR, jalan memang sesak gile. Jalan siket je, then break. Masa tu, makcik jalan lah siket, lepas tu break. As usual.

Tiba2, kereta yang sedang berhenti tu seolah-olah dirempuh dari belakang. Ter-ke-depan kami berdua! Seriously, terkejut! Terdiam jap. Mujur tak terlanggar pulak lori kat depan.

Automatically, dua-dua toleh belakang. Pastu, toleh depan balik. Terdiam lagi. Jalan depan siket berenti lagi.

Makcik bersuara. Bimbang kemek bumper belakang. Tapi kami berkira-kira jugak nak keluar tengok ke tak. Yelah, 'all-girls on board'. Bahaya.

Sambil tu, terjeling2 jugak ke belakang. Tengok kereta yang melanggar tadi. Boleh pulak, kereta tu macam kalut bagi signal ke kiri (kami di lane kanan asalnya). Macam nak lari! Makcik cakap the driver was a man. Tapi, macam pengecut pulak nak lari mcm tu. Teruk ke dia langgar? Boleh sampai beribu ke??

Tapi malangnya, kereta tu tak lepas nak lari. Yelah, jalan tak bergerak sangat, cemane orang nak bagi chance potong jalan orang lain kan..

Finally, kami decided turun jugak nak tengok.

Aku yang turun. Makcik memerhati dari dalam sambil tengok cermin pandang belakang. 


*aku dpt kekuatan pun sbb sume kereta berhenti masa tu, lau tak, mang kami jalan je, bahaya k ladies!*

Aku pun keluar la, dengan muke ala2 bengang. Pergi tengok bumper belakang. Sensor yang dah sedia tercabut tapi diletak semula, tercabut lagi. Tapi tak kemek pun.

Aku pun, angkat kepala. Tengok je kereta yang langgar tu. Tenung jugak lah. Kot la nak keluaq mitak maaf ka apa ka, ini.. wat tak tawu je!? Bukan nya nak suruh hulur RM pun.. Takut beno!

Lau ikut hati terasa mcm nak jugak pi dekat kereta tu, ketuk cermin siket dan cakap;
"Tak nak mintak maaf ke??"

Tapi, my courage was not that high, walaupun kaki ni dah melangkah ke depan siket. Pusing balik. Before tu toleh lagi nak ambil nombor kereta tapi tak nampak. Sebab gelap kan, lampu pulak semua meghala ke aku, mang susah nak detect.

Masa bukak pintu kereta, aku tengok lagi, tenung lagi. Boleh tak, dia buat bodoh je? Macam aku pulak cari pasal.

We didn't expect for money, Just an apology! Is it that hard? Kalau takut pun, keluar kereta berdiri kat pintu pun jadik lah.. Macam lah aku nak pukul dia.. huh..

Kitorang heran jugak nape takut sangat, baru lah terpikir, maybe dia ingat driver lelaki. Tapi suruh aku je yang keluar tengok. So, takut kena pukul gak la kot.

After that, bermula lah misi kami, memerhati kereta tu. Kalau boleh tak bagi lepas dari pandangan pun! Psycho gile! hehe.. *gelak jahat*

Yang lawaknya, kereta tu tak datang dekat dah dgn kereta kami ni. Kalau dekat pulak, dekat gile, memang tak nampak terus nombor kereta tu!

Bila kami tukar lane ke kiri, dia stay kat lane kanan, at first. Tu pon, jarak kereta dia dgn kereta depan, boleh muat 4 bijik kereta lagi! Technically, kalau dia ke depan, dia akn lintas kami. So, kami boleh dapat lah nombor kereta tu kan. Dia bijak, bijak melarikan diri!

Tak lama lepas tu, dia pulak tukar lane. 2buah kereta di belakang kami. Dia ingat kami dah lost la tu, sebenarnya, my eyes were on that car all the time!

Akhirnya, bila sume kereta dah potong2, kereta tu belakang kami. Aku pun dengan jelas dapat nombor dia and dapat ngintai jugak penghuni kereta yang muka malu sangat itu.

Semua lelaki! Pelik2~

Kes kedua pulak, kalau nak bawak kereta slow, ke tepi. gunakan laluan kiri kecuali memotong.

Kes ketiga, andaikata jalan tu one lane for one direction, bagi lah peluang kalau ada kereta yang nak potong. Ke tepi siket. Ini, jalan slow tapi tamaw kalah..

Sekian pengajian memandu. Selebihnya, sila rujuk guru memandu anda.   =)

Monday, February 14, 2011

Kanak-kanak ribena~

Assalamualaikum semua!! Lama nya aku tak jenguk.. Mniggu minggu lepas, balik kampung. Skang ni pun, baru sampai rumah dari Pangkor Island, family day ND Hi-Tech.

Balik Perlis masa tu kan, aku gi satu majlis kahwin ni, tapi bukan kat Perlis, kat Kedah. Maybe mereka tak rancang tetamu yang terlalu ramai kot atau pihak lelaki yang datang tu ramai, so ada la kalut2 sket.

Tapi, pengajaran yang aku dapat, setiap sesuatu majlis yang kita plan, tak kira lah besar ke kecik ke, nak2 pulak kenduri kahwin, semua kena ada perancangan teliti yang sangat teliti.

Maybe kena ada jugak kot PC(program coordinator), PR(public relation), ST (special task) and bla bla bla..
Oh oh! Paling penting, photographer! Aku dah ade contact number photographer ni ---> Krafigura Photography *guys, korang kene bagi discount tok aku sket sbb dah tlg promote nih! huahuahua

Aku nak cerita pasal budak-budak sebenarnya. Walaupun aku bukanlah baby-sitter mereka sepenuh masa, tapi mata aku ni nampak aje dorang.

Kalau balik Perlis, adik bongsu aku, Qim lah paling seronok sebab kat sana dia ramai geng. Sepupu2 lelaki kami yang duk sana boleh kata semua lebih kurang sebaya dengan dia. So, asal sampai je sana, siang malam hilang.

Aku ni bukanlah kakak mithali sangat nak mengekor je dorang main tapi kadang2 telinga ni dengar je pape yang dorang borakkan. Lucu pun ade sebenarnya. Yelah, budak2 tu cakap utara pekat nk mampuih! Aku ni, kesian jugak adik aku tu paham ke butir bicara geng dia tu, sekali2 aku dengar dia pun cakap utara! hahaha

Ada sekali tu, ade sorang sepupu aku, mai dapuq. Panjat kerusi then cakap, nak air. Tapi, dia sebut 'ayaq' tu, ya Allah! Pekat gile, dalam betul bunyi nye! Tergelak betul aku!

Aku ni, berulang kali balik Perlis sepanjang 20 tahun pun rasanya tak pekat mana lagi. Tapi logik lah, dia lahir2 da dengar orang cakap mcm tu.. hee~

Satu tengah hari tu, budak2 ni bukak kedai kopi. Aku lalu je situ. Then terdengar la salah sorang tu cakap;
"Kita main kat luaq la"

Dengan spontan aku menyampuk, "Aih, takyah2, hangat tu" (panas)

Salah seorang dari mereka jawab; "Bukan orang cakap dgn kakak pon"

Adehhh.. -_-"  Tetiba aku rasa mcm aku ni busy body pulak.. Sebnarnya, memang tak terik pun.. Saje nak nyibuk, tak sangka pulak kena tembak macam tu sekali! huu~


korang pon pernah main benda alah ni kan3?? aku pun pernah.. hehe  ;)

inilah kubu pertahanan dari serangan musuh!





satu-satunya waktu kanak2 ribena ini senyap- tengok Spongebob! huh~



Sekian~   =)


p/s: korang pernah makan tak 'kumbuih'? Oghang utagha panggil benda nih kumbuih, aku plak tak ingat lgsung nama standard dia.. ala, buah kecik dalam kelapa tu.. isi dia seputih salji, lembut jugak la.. Aku dah lama tak mkn bnde ni, ari tu masa orang nak mesin kelapa, ada banyak bnde ni, aku pun kebas lah.. hehe