Friday, October 22, 2010

Being another Sindarella!

Ok, I'm not talking bout the drama Sh. Amani acted as a pengkid.. Juz a malay Cinderella.. hee~Bukan jugak nk share kebahagiaan the real Cinderella yg finally got married with the prince..

aku mang suke tgok cite2 disney princess dulu.. err, skrg pon
But, about me. Kondisi aku sekarang sehat physically and mentally.. Its juz maybe about emotionally is not very well I guess.

Terase sedikit tekanan pagi td  lepas bangun tdo.. So, rase cm nak lepas tension je.. Ade rase cm nk pecahkan kaca lah, nk baling barang lah but thats all too jerk! I'm not really of that kind. Kebetulan plak mak mintak cuci kan bilik air, YES! ade gak keje bgune dan bmanfaat..

Actually dari smlm rase nk tny mak ade pape yg kene cuci tak, tp segan plak.. Kang mak kate buang tebiat ke ape aku ni.. Selame ni malas, ttbe ari ni offer diri plak! hikhik

Ok! Lets cuci bilik air! First and foremost, persediaan diri! Jangan and never pakai kain batik or pelekat! Loroh kang, ngn kain2 tu tercuci.. mcm la ak pnah pkai kain batik kat umah.. haha

Secondly, pkai gloves. Suke ati lah nk pakai yg mcm doktor punye ke atau yg kuning Phua Chu Kang tu.. tapi tak yah la gatal2 nk pakai boot kuning tu.. Tak perlu pon..

Sediakan segale jenis peralatan. Berus2, detergents or whatever your mom prepared for toilet cleaning mission. Now, bru langkah masuk bilik air. Eh, bce doa dulu!!

Basahkan seluruh toilet itu dgn air ofkos la ngn air and flush the bowl. Then, tabur sabun.. aku gune sabun powder yg dlm botol tggi tu, ape tah name dia.. Biarkan kejap, sementara itu, amek toilet bowl detergent ala yg botol ade muncung tu, tuang keliling bowl tu.. Tuang ni wat mcm iklan harpic Afdlin Shauki tu taw.. Muncung dia tu kat bhgn dlm bowl..


Then proceed with amek berus, tak kire lah berus ape bntuk pon cume berus basuh baju tu not suggested lah.. And mulekan misi memberus!

Ha, sental kuat2!! Biar ilang kotoran dan bakteria! Especially intersection surface between lantai ngn dinding tu! Lau kat celah tu, gune berus gigi terpakai lg bagus! Tapi aku xla gune berus gigi sbb ade 1 alat yg ala2 brus gig jugak but bigger, mang untuk pembersihan di celah2 tiles.

Lagi best kalau ade acid dlm botol coklat tu.. Ni pon aku tak ingat nama dia.. Tapi mang hebat lah effect dia! Tuang siket je kat lantai tros bunyi 'sshhhhh', abes sume keledak2 air keluar! Tapi tadi, acid tu abes.. huhu..Aku gak yg abeskannye 3minggu yg lepas.. hikhik

Jgn lupe! Sental abes-abesan!! Sambil sental tu, bole la korg nak lepaskan geram ke, tension ke.. Korg ckp la sorg2 dgn ape nada skali pon.. Lau kakak ke abg ke adk ke tny ckp ape, btaw je "Ni ha, kotor ni tamaw ilang!" atau "Mane ade ckp, org nyanyi lah" ngee~   ^_^

Tengah2 khusyuk ak mberus, terdengar lak kat sinar.fm lagu ziana zain. Benti kejap, g kuatkan radio.. Lagu Anggapanmu. Lagu tu kan mcm mlepaskan geram jugak.. So, mang kene lah ngn mo0d skang. Then, msok smula bilik air, smbung nyental smbil mlalak slow2.. lau umah korg tu ade possibility jiran dgr, jgn wat taw.. malu!

Jangan lupa ya sahabat2 pildacil sekalian, lubang longkang tu! Berus betol2 kat penutup dia, sekeliling dia..

Ok, td kan kite tinggalkan bowl tu berisi detergent td, its actually tok kembangkan kotoran degil dlm bowl tu.. Sekarang capai berus basuh tandas. Berus ni mang khas utk basuh tndas. Dia siap ade bekas mcm mangkuk tu. Pastu, sental plak kuat2 dlm bowl tu..

ni bukan aku
Selepas puas menyentaal yg tu, tengok sekeliling, berbuih tak?? He he..

Ok, lantai kite dah sental, tandas pon dah.. skrg, siling dinding plak.

Maybe, dinding nampak bersih je.. But we dont know the hidden one. Ade lumut air sebenarnye. Korg taw x?? Aku pon bru taw, mak aku btaw 3mggu lepas d mane ak menghabiskan acid botol coklat tu dek krn excited dgr bunyi 'ssshhhhh' tu.. hikhik

Untuk dinding plak, ok je korg nak gune berus lntai td.. Tapi aku gune yg mcm sponge tu cuma dia tak lmbut mcm sponge tu, dia kasar sket.. Erk,bukan besi bsuh periuk taw! Menjerit mak kang tgok dinding bilik air calar balar!

Haa, sental kuat2!! Biar berbuih! Hah! puas ati aku!!

Ok, suda bpeluh! Bagus sbg senaman untuk kite! Ok, skrg ni jgn dilupakan sinki itu. Sinki ni tak susah sgt pon. Tabur dgn sabun, then gosoklah dgn berus sponge kasar td.. Kat lubang sinki , kat kepale pili pili? biase ak sbut paip, bawah mangkuk sinki, paip PVC blkg tu, nmpak cm tak kotor, tp cube sentuh ngn jari tnpa gloves, msti rse licin semacam je, ha tu lah lumut air!

Mesti rase puas bile tgok sume kotoran ilang or atleast tgok buih banyak..

Satu lg, cermin di singki itu jgn dilupakan.. Basuh jugak yg tu, sabun skali. Dont use sabun mandi! Cermin tak bpeluh sbg mana fungsi sabun mandi utk bersihkan bdn dari peluh. Cermin ni, nak gosok ngn tangan pon takpe. Sticker2 spongebob naek kuda laut yg tertepek kat cermin tu  pon gosok je.. Biasela, kanak2 riang yg gune bilik air tu.. huhu  -_-"

Oh ye, kalau basuh toilet duduk tu, make sure berus skali kaki toilet! Blkg2 kaki toilet tu.. Mesti belambak lumut air kat area tu..

Setelah rase berpuas hati dgn kerja anda, kini tibalah mase nye untuk membilas! Yes! Air!! Pulas paip air tu abes-abesan, then, sembur!!

Aku gune water heater. Pasang to the maximum volume and maximum temperature! Kononnye dgn hrpn mampus semua kuman2, bakteria2, kotoran2 degil tuh! Dont you dare show me your face again!!

Melanguk lah kejap tengok air mengalir msok lubang longkang.. Good bye you bloody dirts!
walaupon kalian comey, kalian tetap bloody dirts!
Fuhh~ Selesai 2 bilik air! Kepuasan hatian aku!

Mission accomplished!

Erk, perot da lapo! Ops, pagi td bace Kahfi tak?? Kahfi tu ape? Sila rujuk Quran, muka surat 293-304, sbg tambahan amalan tok akhirat nnti..


Nak kemas brg plak, nk lari umah balik CFS IIUM sok.. daa~~ 

4 comments:

Tok Esah said...

rajinnya anak mak ni.. hehe
bagus2.... cume konfius, btol ke xpernah pakai kain batik? ehehhe

atiey_ika said...

erk.. haha.. kak ni BUKAN pompuan mlyu terakhir! hehe

MQ said...

nice work.. entry yg ditggu2.. jarg org ltak entry camni.. troskan usaha anda..hee~

shy said...

memang lulus sukma! nk sy tolong promote kat afdlin shauki ke? mybe blh berlakon dlm cite cuci? haha...