Wednesday, October 20, 2010

20102010

Pada tarikh yg cntik ini, pada hari yg special ini.. Tangan ni terasa gatal nak mencoretkan sesuatu walaupon minda masih tercari-cari buah fikiran untuk dilakarkan di kanvas maya ini..

I'm a student. Ordinary student. Macam orang lain. Masuk kelas, belajar2, balik kelas, belek2 buku sampai la waktu yang tidak dinantikan, EXAM.

Ok, sekarang ni student laen yang rasenye seusia ngn aku tengah prepare 4 exams next week.. Budak2 sekolah pulak ngah exam minggu ni.. Dan aku, dah lepas! hahahaha! (haha yang dibuat-buat)

Aku skang ngah menghitung detik2 kematian, eh.. erm, ye jugak. Tapi for this nearest moment yang tinggal around a few minutes je ni, I'm waiting for the hasil of my examinations. Or the most common word is RESULT.


Result akan keluar pkul 5 ni. Tapi, since portal tu slalu je mengalami kesesakan traffic bile tibe masenye result keluar, aku pon maen try2 la bukak pkul 11 tadi.. And taw tak, dah tak lepas2 masok dah! And now, the moment I'm typing this(3.43pm), still tak lepas ag!

Debar, mang debar.. Ketaq tak sangka jugak.. Hmm.. namun, yakinlah..

"......Kemudian apabila kamu telah membulatkan tekad, maka bertawakkallah kepada Allah. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang bertawakkal kepada-Nya" (surah al Imran, 159)

Sekali lagi aku ulang ayat ni.. Before this da aku letakkan ayat ni dalam entry Album Raya. Untuk topik yang sama jugak, exam.  Sekarang ni nak cakap siket lah tentang konsep tawakal yang sebenarnye sebagai motivasi dan basic knowledge untuk diri sendiri dan sidang pengunjung.

Sesetengah orang anggap tawakal ni, macam berserah je atau pasrah.

"Ok lah, da lah, tawakal jelah" Keluh X sbb da tak larat nak tahan ngntok slps maen game 2jam. Sedangkan exam pada esok harinya....... macam tu kah tawakal??

Tidak.. tawakal ni selain buat sunguh2 dan doa, kite balik semula pada point hadis pertama dlm Hadis 40.

 انما الأعمال بالنيات وانما لكل امرئ ما نوى فمن كانت هجرته الى الله ورسوله فهجرته الى الله ورسوله ومن كانت هجرته لدني 
يصيبها او امرأة ينكحها فهجرته الى  ما هاجر اليه . البخارى ومسلم
  
Sesungguhnya setiap perbuatan itu bergantung kepada niat, sesungguhnya diberi balasan kepadanya setiap apa yang diniatkannya, barangsiapa yang berhijrah kerana Allah dan RasulNya, maka ia berhijrah kerana Allah dan RasulNya dan sesiapa yang berhijrah kerna dunia dan segala isinya atau perempuan yang mahu dinikahinya, maka dapatlah dia apa yang dihijrahkannya. (HR Bukhari, Muslim)

Kita kene lah niatkan kerana Allah. Memang susahkan.. Jawab exam sbb nak pass, nak grad pastu nak kerja. Macamtu lah biasanya. Aku pon ape kurangnye.. Study sebab nak pass exam.
Why not, kita cube ubah lepas ni.. Study sebab nak keredhaan Allah. Cuba ingatkan diri kita, ilmu yang kita belajar tu, yang kita ngadap tiap2 hari tu sume ilmu Allah. Semua dari Allah.

*Aduhh.. sakit perut aku tengok jam! 4.46pm!! waa! GEMURUH jiwa!!!

Ok, sambung perbincangan kite tadi.. Lepas tu, gunakan segala peluang yang ada! Walaupun ada siket mase, cuba jugak study. Study pulak xsmstinye bwk buku or notes ke hulu ke hilir.. Sebab aku pon tak mampu buat mcm tu.. hehe

Sambil jln tu cuba ingt2 balik ape yg kite bace.. Kan senang siket, xde lah nak kelek buku sana sini.. Tapi bagi yang da biasa bwk buku, tahniah! Anda memang terbaekk!

*Aturan degupan jantung ak da tak teratur!! 4.52pm..

Lepas dah blaja sungguh2, da ulangkaji, jawab exam betul2, sungguh2,, jgn lupa doa! Doa jelah our final step. Doa, doa dan terus doa.. ye, aku skrg tengah doa jugak..


*****Kite stop di sini sebentar. Debaran kian kencang, tak mampu nak tahan*****
  
Ok, jom sambung semula.

Masa nak check result, biasa la bile traffic jam tu kan.. so, sabo jeler..


Bile da dapat result, aku akui bile result tu elok, puas ati je kite ucap alhamdulillah kan?


Bile terok, unexpected, lupa nk ckp Alhamdulillah.. Tu la yg menambah terok! huu~


Redha je lah.. Bukan tak usaha, bukan tak doa.. Cuma kadang2 Allah nak uji kesabaran.. Tak semestinya apa yang kita doa tu dpat on the spot.. rite??


K, aku dah tengok result. Its not good. Worse than I thought. Something that hard for me to accept. Tapi, whatever it is, I still have to accept. Dah itu tertulis utk aku..


Emo? Yes, I am. Takde orang hope for bad things to happen after all the efforts we put on rite? Bile apa yang diharap jadi sebaliknya, dgn otomatik nye, hati hancur dan tenggelam dlm emosi.


Aku kuatkan hati.. Quran ada. Allah ada. Tak cukup ke? Cuma, I need a short time to learn to accept the reality.


Aku minta kepada Tuhan setangkai bunga segar,
DIA beri aku kaktus berduri,
Aku minta rama-rama, Dia beri aku beluncas..
Aku sedih dan kecewa..
kemudian, kaktus itu berbunga indah
dan beluncas bertukar menjadi rama-rama yang cantik..
itulah jalan Tuhan..indah…
DIA tak memberi apa yang kita harapkan,
tetapi DIA beri apa yang kita perlukan…
kadang-kadang… kita sedih dan kecewa,
kita sering merungut…
tetapi sebenarnya DIA sedang mengatur yang terbaik dalam hidup kita..


OK, cukup di sini sahaja. Takleh tulis lebih2 tatkala hati sdg menangis. Bukan tak redha, saje suke nak nanges! hee~ 

*zapp! ttbe terfikir, betol ke bidang ni suites me well?
** spoil the mo0d btol bile org nga sdeyh2, perut lapo! hishh!

5 comments:

Tok Esah said...

sabor lah kak...Allah hadirkan hujan, ribut, petir, guruh pd kita dulu sbelum hadirnya pelangi... setiap yg berlaku pasti ade pgajaran n hikmah... caiyok2!!!

kucer xleh check agy stkt ni.. huhu debor

atiey_ika said...

TQ kucer.. gd luck jugok ea..

ainaa syahirah said...

result ena teruuuk gak.mmg down gile.3 hari kecik ati,alhmdulillah skrg bru recover.

xpe,nangis tu lumrah.jgn puus asa taw ^^ nasehat ini sgt seriyus.

atiey_ika said...

ehm.. thanks ena..
sukma ni laen plak.. lau ari ni dpt rezuk dlm 4,5 jam ptame tu xleh trime ag.. tp pastu ok lah..
but, hari2 brikutnye lau tringt n terase, msti nges.. Dtg pulak rase down tu.. huhu

thanks 4 the advice!

Aku_Insan said...

redha dengan Allah itu adalah yang terbaik.
jdkan sabar sbg perisai..