Tuesday, September 28, 2010

- Album Raya =) -

Selamat menyambut Aidilfitri mulia kepada semua umat Islam di selurauh dunia!

Raye sebulan,so takdelah lambat sangat aku wish ni.. hehe

So, as a student like me, the real spirit of 'Eid I can only feel on the first 3 days. Then, the spirit gone replaced by a totally contra spirit- fear. Of what??  EXAMsss.

They would say, 'Uhh, come on, no need to fear.. If you had the preparation earlier then be cool'

Uh- uh! Yeah, that would be right too but for me, I still need the final touch! Tapikan, siapa yang tak takut dengan exam, well I mean gementar or gemuruh or gentar or anything associated lah.. (ops! no LAH in english! hehe)

So, raye aku tahun ni lebih kurang jugak la mcm tahun lepas.. Pergi rumah orang, makan kuih, minum2 dan jasad jelah yang berada tempat tu, eh duit raye still dapat!!.. Tumpuan dan jiwa aku dah melayang macam mana nak jawab exam nanti..Dalam minda aku pun telah berkumandang lagu Final Countdown! Debarannye tu cukup hebat tapi tetap tak dapat menandingi kehebatan debaran dapat result!

Setelah seminggu bertungkus lumus mangadap buku dan kertas, tak tido siang hehe, melawan rasa untuk on9 wlupon TER-on9 jugak, bertemankan Mr.T dan radio, kini aku mengisytiharkan, telah 4hari aku tamat peperangan di medan kerusi dan meja tersebut. Hehe.. Sebenarnye nak update exactly after the war ended but too busy participating in the busyness of my parents.. =D

Tentang soalan " Exam cemane?" Secara jujurnya the best answer ever is, aku serahkan segalanya pada Allah. Aku tahu aku dan rakan2 ku telah berusaha dan telah lakukan yang terbaik, maka hanya Allah sajalah penentu segalanya kini. Kami hanya mampu terus berdoa. Allah maha mengetahui, Dia jua lah yang mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya. Tawakal. Itu lah the right word.

"Ketika dua golongan dari padamu ingin (mundur) karena takut, padahal Allah adalah penolong bagi kedua golongan itu. Karena itu hendaklah kepada Allah saja orang-orang mukmin bertawakkal." (surah al-Imran, 122)

 ayat ni refer pada Bani Salamah dan Bani Haritsah, tapi point nye, Allah sebagai penolong utama.

"......Kemudian apabila kamu telah membulatkan tekad, maka bertawakkallah kepada Allah. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang bertawakkal kepada-Nya." (surah al Imran, 159)

ayat ni pulak, aku nak highlight kat Allah suka orang yang bertawakal.. wah.. best nye jadi orang yang Allah suke!!

Tapi tawakal ade konsepnya sendiri. Do not get it wrong with menyerah, but its berserah. Ok, it would be something so long to talk about. So, mungkin kalian boleh rujuk dengan mereka yang lebih pakar. Or just find books.

Erm, tapi tak dinafikan agak terganggu gak fikiran ni bile sesekali terlintas tentang exam tu dlm pikiran ni.. huhu

For this post sebenarnye aku tamaw cerita pape peristiwa masa raya.. Rasenye its quite pointless dan xmampu bagi manfaat pada sidang pembaca. Tapi, kalau lepas aku duk koya2 tringat pape peristiwa yang mampu kite ambil iktibar, I will share.

Sekarang nak share gambar raye je.. hehe

-raye di Perlis-
-half of us, reunion family keturunan Tok Udoh, Tok Shamsiah-
-Umah tok tam, Putrajaya-
-raya mini-reunion ngn dak2 skola rendah dulu-
-Kwn2 cfs, missing from pic: Mutia, Syeni, KieraHanim (usim)-
-Hanim, Kiera dari usim-    
Ok lah.. setakat di sini saje lah perkongsian aku.. Eh, gmbar brothers from CFS pon ade gak yg dtg beraye kat umah ari tu tp ats sbb2 tertentu, aku xdpt nak siarkan.. huhu  =(

*Maaf, xdpt nak jemput semua beraye di rumah hari tu, sebab wat kecil-kecilan je.. Gomen!


#Tragedy- my lovely laptop jatuh!! 
#Sweet- jumpe dak2 skola rndah smula!
#Tanpaperasaan- exam.. -_-
#News- slh 1 besi kat gigi aku tercabut mse nga gosok gigi smlm.. haha!

* to lili- congratz! ;)

3 comments:

AF said...

gomen

MerCy said...

hahah..,
xp2..,
aku memahami!!!
:p

gamba aku ad dalm enpon nie..,
t kalo ad wat terbukak umah..,ajok ak ag..,aku bwak tupperware..,:p

Anonymous said...

gmba bdk laki ade kt aku...kalo nk bgtw la.. msj ke.... kalo x nk jgn bgtw ape2... kekekek~

- mus -