Wednesday, October 13, 2010

Cinta Dulu2

Hmm.. bile belek2 smula blog ni, bru aku prasan ak xpnah pon post pape lg bkait ngn soal cinta kan? Susah sket bab cintan cintun ni.. Sebab the word love itself is already soo wide.. But for this time I'd love to share a love story..

Sambil2 memancung kepala ikan bilis kat umah Temerloh ni, aku borak2 ngan wan (nenek belah mak). Wan cte zaman beliau ngan atok dulu.

Katanya, atok tu kawan tok ngah (abg ipar wan). That time wan stayed with tok ngah n wan ngah. Ada 1 hari tu, atokk dtg tapi tok ngah tak balik lagi. Wan ngah pergi ckp ngn atok. Bila masuk dapur(anak dare dulu2 duk dapur je.. skang? duk dpan laptop! hikhik), wan tanya lah sape.. Wan ngah ckp, " Kawan Abg Zak, India" hakhak! India??

Rupenya, kata wan, atok dulu gelap orangnya.. Sekarang je dah cerah sket.. Owhh..

Lepas tok ngah balek, mereka pun bersembang lah.. Masa wan keluar ke ruang tamu utk hidang air, wan jln tunduk je.. Anak dara kan.. Tapi masa bangun nak balik ke dapur, TERpandang atok. terkenalah panahan cinta pandang pertama! Eh, takde lah! tipu je.. Atok kenyit mata kat wan! haha.. Nakal ye tok!

-atok & wan-
Lepas dari tu, atok selalu pulak datang umah. Wan ngah dah susah hati. Makanya, dihantar lah wan ke umah mak sdare mereka. Bila atok datang lepas tu, tengok wan tak de, atok pon tercari- carilah.. Tapi, tak ketemu..

Itu pon selalu je sampai surat utk wan kat umah wan ngah.Tapi, takde 1 pon yang wan reply. Huhu~

Akhirnya, selepas setahun atok keje di Penang, atok pun datang umah arwah nyang bersama keluarga utk meminang wan. Tapi, masa tu kakak wan tak kahwin lg.. Orang dulu2 kan kuat berpegang dgn adat.. Terpaksalah ditolak pinangan tersebut.

Sehinggalah masuk pinangan kali yg kedua juga ditolak. Sehinggalah kali ketiga, pihak lelaki tak mahu pulang selagi pihak perempuan tak bagi jwpn. Akhirnya, bersatu lah atok ngan wan.

Alhamdulillah, kekal sehingga hari ni.. Dikurniakan 4 org anak. Mak lah yang sulung, pastu umi, daddy n last skali mama. Dan lahirlah aku sbg cucu sulung dlm family 5star castle ni.. Nama diberi oleh ak n spupu bersmpena rumah wan ni. 

Tapi kan, wan ckp jugak, masa wan duk kat Johor dulu, ada orang minat kat atok. N betapa daring nya that lady, she called home and asked my atok to go out! Masa tu wan g KL for some matters. Tapi, mak ada kat umah Johor tu.

Mungkin pompuan tu rase dia lagi menarik, anggun dan menawan dari wan. Sebab wan kata masa baru2 lepas beranak, wan gemuk. But who cares?? Kecantikan luaran tak menjamin cinta ke akhir hayat kan?

Wan tetap pilihan atok. Kini, walaupun atok kerap jugak outstation pergi serata Malaysia, keluar keliling dunia, atok tak pnah lupa wan.. Kalau wan tak jwb phone call atok, mesti atok marah. Bukan marah ape, risau..

Simple je kisah2 orang dulu2.. Takde mslah frust menonggeng ke, family xbg keluar dating ke sbb they didnt even kuar bdating..

OK, dah.. sampai situ je 4 this tyme.. hehe.. Juz rase nk type something je mlm ni..  Daa~

3 comments:

MQ said...

adoi, pening ar bace.. tok ar,wan ar,tok ngah la, wan ngah la, tokki nye, daddy nye,mak ummi mama bukan same ke..??haha

atiey_ika said...

haha..
name je same.. tp org laen2..
my big family! hehe

MQ said...

very big.. umah pon besa gak..huhu