Thursday, July 21, 2011

Anda percaya dengan media kita??

Assalamualaikum..  =)

Apa yang sebenarnye mempengaruhi perbezaan pemikiran antara manusia?

Of course ilmunya. Serta cara penerimaan dan pemahaman yang berbeza kerana setiap manusia itu berbeza cara berfikir dia.

Aku nak ambil contoh yang lebih specific, politik. Memandangkan pergolakan politik sedang hebat berlaku di negara kita sekarang, so rasanya isu ini lebih dekat dengan hati (???)

This shouldn't happen.. pic Google
First of all, masing-masing ada pegangan politik masing-masing. Ya, rata-ratanya memang orang ambil tahu tentang keadaan politik, dan decided which one they should believe and hold to.

Pengaruh ini datang dari pelbagai sumber. Antaranya salah silah keluarga dan juga apa saja berita yang diwar-warkan melaui media seperti akhbar, TV, radio dan internet.

source
Pada pandangan aku berserta dengan beberapa bahan bacaan, aku percaya, pengaruh media terhadap peoples opinion adalah the most influential and the strongest.

Persoalannya di sini, adakah media kita telus dan adil?

Oh tidak, aku tak tuju pada mana-mana bahan media tapi rasanya semua orang sedia maklum tentang hal ni. Agak jelas betul tak?

Bayangkan anda seorang berfikiran neutral dan baca mana-mana akhbar tempatan. Yang anda akan baca hanyalah sebelah pihak saja yang paling betul dan paling baik. Manakala pihak satu lagi, serba serbi tak betul dan langsung tiada yang baiknya. Will you believe something exists without any good or dark side?

Sedangkan aku percaya setiap sesuatu tu ada baik dan buruknya masing-masing.

Media bias memang perkara biasa kat dunia ni. Kat negara lain pun berlaku jugak. Bahkan beberapa research telah dijalankan untuk mengkaji sebab-sebab berlakunya media bias.

Media bias ini dilaporkan paling hebat berlaku apabila menjelangnya pilihan raya. Tak kira benua mana, sama je semua. Contoh , even in America. HERE

Sepatutnya, media menjadi platform kepada pembaca unutk menilai yang betul dan yang salah. Dalam istilah mudahnya, adil. Nyatakan saja baik dan buruk kesemua pihak secara adil dan professional.

Sebagai student, kadang-kadang bila tengok ketidak-adilan yang jelas, terfikir taw, macam ni ke orang pro buat kerja? Macam ni ke orang korporat, VIP mengeluarkan kata2??

Kami student pun berpolitik. Even memilih ketua kelas untuk budak darjah 1 pun, politik juga kan? Cuma bezanya, xde lah nak menanam tebu di pinggir bibir ke tampal muke merata sampai ke pintu toilet or whatever yang sewaktu dengannya.

Kadang-kadang bila aku baca paper, terdetik di hati, "syok sendiri ke apa??" ops, no offense!

source | Google

Susah jugak nak cari sebab-sebab kenapa media bias happens. Sangat susah. Dalam Wikipedia, ada menyatakan antara faktornya adalah kerana sikap editor / owner of the media tu sendiri yang memihak kepada pihak tertentu.

Bahan bacaan tambahan untuk influences of media bias. HERE tapi ini mungkin kurang tepat dengan situasi Malaysia. 

Aku sangat tegaskan di sini, mainstream media (especially) should be more neutral. pH 7.0000.

So, sekarang (dari dulu actually), dah jelas media berat sebelah. Kalau nak yg pure dan betul2 adil, semuanya datang dari kewarasan akal rakyat (kite lah tu) yang membaca, melihat dan mendengar.

Tapi, most Malaysians sekarang memang tak percaya pada mainstream media. Sini BUKTI.

Caranya, jangan bergantung pada satu newspaper semata-mata. Tak salah baca banyak2. Then, judge lah sendiri. Kita ni kan hebat dalam bab2 menghakimi sesuatu. Tapi cara ni betul sebab kita dah ada sumber lain.

Nah, pilih paper mana korang nak beli.. Pelbagai bahasa and bentuk available! HERE

"Helllloooo, Sukma! Apa kellas baca surat khabar?? Online sudaaah!"

Aah ek, tak ingat pulak. Kau tak keluar rumah 24jam kan? Cemane nak beli paper kat mamak tepi jalan tu kan??

"Tak yah keluar duit.. Hehe"

Ok then, lagi senang! Ada beberapa akhbar online yang independent. Ini adalah cadangan peribadi aku je. I read these (although not everyday).
  • Malaysiakini
  • Bernama
  • The Malaysian Insider

Tapi mainstream media pon sekarang ni semua dah ada e-paper kan? So, dunia betul-betul di hujung jari!

Akhbar online ni kan lagi best taw, sbb boleh komen and boleh baca komen orang. Ianya satu unsur yang semakin menambah kewarasan kita untuk menilai.

Mungkin juga anda nak gunakan cara-cara menilai yang Encik Wiki bagi ni. Kalau rajin lerr..

This link will direct you to a pdf document. Kalau korang free and rajin. Cuba baca. Sesuatu yang public should be aware of this unfairness. This is where I spent more time to read and understand. Kalau malas baca, tengok graphing yang disediakan pon dah cukup.

Semua link yang aku sediakan, semua aku baca walaupun ada skip satu dua line. Tapi, the report done by CIJMalaysia is the best one.

Now you know ; the more you read, the more you know!


* aku lagi prefer newspaper yg banyak cite pasal accident ke, religious matters, social news or even pasal sjadah bdiri ke, batu permata kluar ikut jari ke instead of politicals sbb dah tahu kebenarannya diragui..

14 comments:

Anonymous said...

Boleh bace sal accident ke, religious matters, social news or even pasal sjadah bdiri ke, batu permata kluar ikut jari ke, tapi jgn xamik kisah lgsung pasal politik sbb politik sbhgian dr Islam. Politik lah satu2 care nak tegakkan hukum islam kat Malaysia ni. Kalu kebenarannya diragui, carilah kebenaran yg sebenarnye.. Jgn wat de' jer..^_^

sukma atiqah said...

bkn xamek tahu langsung Mr. Ano, thats why, i said it b4, kbnaran tu bole cari dgn bykkan sumber bacaan.. u should read it again i think..

thanks btw.. =)

MQ said...

So, who is true? ce kabo ce kabo..

sukma atiqah said...

up to u to decide.. =)

MQ said...

saye da decide.. Kamoo 2..

sukma atiqah said...

hmm.. dah kot..

AF said...

Ape kate wat sal knape parti PAS dan laen2 sokong Bersih yang di pengerusikan oleh ambiga.. Padahal ambiga non-muslim n terbabit ngan kes2 murtad(xpasti).. Ada bran..;-)

sukma atiqah said...

erk.. AF, stakat pasal media ni pon i da mcm gigil2.. hehe apatah lg yg lbh direct mcm tu..

tp, personal view la ye.. Kite rujuk smula motif asal Bersih tu sendiri. Ianya jelas2 bukan untuk kepentingan parti2 tertentu, tp untuk semua..

Jadi, rasanya xsalah kalau ambiga ke karamsiwalia ke sape2 jelah yg mengetuainya.. Bukan kah PM Malaysia sndiri melaungkan 1Malaysia? Sy rasa d cni terbukti laungan tu..

Erm, pasal kes murtad tu pun sy xpasti so, no komen.. =)

ainaa syahirah roslan said...

great!sukee,tapi banyak jugak yg dah malas amek tau psl politik,yela politik nampaknya dah makin kotor,sape tak menyampah...tapi still,kena ambik tahu jugak hu3

Nur Areefah said...

aku penyokong tegar tv3 n utusan melayu
#sarcastic xD

Anonymous said...

sukma, mcm mane kalau dlm satu family, ade dua pihak yg berbeza, contoh anak sokong sebelah pihak tp maknye sokong pihak yg lain.yg mana lg penting, nak pertahankan pendirian masing2, atau nak mengalah, supaya jaga hubungan antara ahli keluarga?

sukma atiqah said...

> ena : btol tu, walau kite mnyampah pon bce brite2 yg terpampang kene jugak amek tahu..

> efa : wow! join skaki! =X

> Ano : hmm.. complicated jugak tu.. tp pd pndangan sy better utamakan hubungan kekeluargaan dulu.. sbg anak, takut jugak kalau2 tlalu firm nanti smpai parents terase.. rasenye xsalah kalau mngalah.. pndangan anda sndri mcm mana?

=)

Anonymous said...

same jugak, hubungan keluarga tu lg penting.tp kdg2 mslhnye bile xnak ngalah.anak n mak, mungkin anaknye bleh ngalah, tp suami n isteri kdg2 tak dpt tolak ansur.boleh jd pergaduhan rumahtangga sebab politik.ape2 pun,good work sukma. ni bukh uia =)

sukma atiqah said...

bukh rupanye! arigato! =D