Friday, July 8, 2011

Jaga madu elok-elok !

Assalamualaikum  =)

Hari ni aku nak share cara-cara menjaga madu. Ehem! Madu honey ok, bukan madu orang. Madu orang buat apa nak jaga, da besar, bole jaga diri sendiri.

Subhanallah, menelan air liur ambe nengok!!

Aku suka makan / minum madu. Sangat sukaa. Lagi pun madu kan banyak khasiat.

Ok, cara-caranya adalah berikut ;

  • Jangan makan madu guna sudu besi. Sebab ada reaction between honey dengan besi, so nanti hilang la khasiat. Guna sudu plastik ke, sudu kayu ke sudu melamine ke..
  • Madu tak perlu disimpan dalam peti sejuk, apatah lagi dalam freezer. Simpan pada suhu bilik je.. Takut semut? Simple je, lepas guna, basuh botol tu elok-elok, and lap sampai kering.
  • Kalau nak campur madu dengan air kosong, tak perlu guna air panas.

Ok, itu jelah..

Sekian, wassalam  =)


sumber gambar ; Google Images

3 comments:

Mohamed Firdaus Shajahan said...

Main makan je aku dengan madu.seriously xleh makan madu dengan sudu besi?

sukma atiqah said...

yup, akak jual tu cakap.. ade chemical reaction atr madu ngn sudu besi..

Mohamed Firdaus Shajahan said...

need to research about it