Sunday, September 25, 2011

Nak update, tapi takde idea. So...

Assalamualaikum..  =)

Secara jujurnya, aku takde idea nak update apa. Sumber inspirasi pun tataw nak cari kat mana. So, I decided to story apa aku buat hujung minggu pertama ('pertama' sbg weekend-er yg tak balik rumah) aku di UIA.

Ok, lets start from Friday. Aku memang dah free hari Jumaat. Takde kelas. Hari Khamis lagi dah tak sabar nak tunggu Jumaat sebab nak rehat. Dalam erti kata lain, nak tido extra siket.

Tapi tak jadi pun extra sangat, tak tahulah kenapa. Lepas baca Kahfi after Subuh tu, melelapkan diri sampai dalam pukul 8 lebih. Pastu tak leh tidur dah. Hebat kan? haha~ Maybe jugak sebab matahari yang menyinar menembusi tingkap terus menyapa wajahku yang lena..

Then, hari tu aku siapkn homework drawing. Aku rasa macam hebat je buat drawing. Terasa confuse kejap aku ni budak engin ke budak AED (architecture). Terkenang pulak cita2 aku dulu. Pernah tak aku mention cita2 aku dulu? Tak ea? Masa aku darjah 6, aku bercita-cita untuk jadi seorang arkitek. Sehinggalah aku tingkatan 4, aku masih mengidaminya. Tapi sebaik naik form 5, aku macam tak tahu nak jadi apa.


Takdir membawa aku ke dalam engineering ni. Takpe, aku masih boleh melukis untuk suka-suka kan..

Masa buat drawing ni, aku agak lembap siket. Selama ni melukis guna 'bare-hand' je, sekali ngadap homework ni dengan pembaris macam-macam bentuk kan.. Tapi seronok!

The whole day, aku ngadap drawing je. Nak siap drawing jugak! Alhamdulillah, selesai.

Budak aed mesti cakap kerja kitorang senang je, tapi feel tu mmg best lah!

Malam tu pulak, aku jadi rajin. Mood nak basuh baju. Haha.. Padahal ada 4 helai je baju dalam baldi. Lepas basuh tu, aku cari info tentang Penyata Razak for Tuesday presentation (sambil melencong ber-fb dan lepak blog orang..)

*Boleh pulak dalam kelas 20 orang yang hanya ada 5 orang sisters ni, aku je terkena tuah terpilih utk present. Ni gara-gara budak-budak bernombor 4 and 8 ah.. 

Sabtu pagi pulak, aku ada briefing biotechnology enginering. Briefing ni, memang buat aku nampak apa yang aku akan belajar, how to control my study and yang paling penting, future aku lepas study. Dalam offer letter tulis : Bachelor of Engineering (Biochemical-biotechnology). Aku confuse gak, sebab aku tamaw biochemical tu. Then, masa tu lah diterangkan.

Aku student bachelor of biochemical engineering specialize in biotechnology.

Sejurus habis briefing ni, dalam pukul 12 camtu, aku pergi Kajang dengan 6,7 orang member. Pergi open house rumah Syazwan. Sayang, takde gambar. Sampai sana, tengok2 budak dari PJ pun ada, meriah la jugak. Ni sume geng2 Baktisiswa.

 source | jurnalis-shahalam.blogspot.com
*Setelah trauma naik KTM, setahun lebih aku tak naik, akhirnya aku catat rekod semalam! Haha.. Berperang jangan cakaplah, memang harap takde rifle and pedang je nak masuk tren tu. Memang tren 1Malaysia, 1Benua.

Kitorang lepak sampai petang kat sana, lepas asar baru balik. Tu pun yang geng2 brothers tak balik lagi. Tak tahulah dorang balik pukul brape.

Malam tu, aku dah lembik. Pukul 10 lebih dah tido. Letak je kepala atas bantal, terus lelap sampai subuh.

Ahad, lepas Subuh, aku and Wani keluar dalam pukul 7 camtu nak exercise pagi.. Nak jalan je sebenarnya. Tapi, ada lah jogging jugak. Dari Asiah, kami melintas Ruqayyah dan merentas Halimatussadiah dan Maryam menuju ke Female Sports Complex. Tempat yang paling aku nak explore dalam UIA ni.

dance jom! ;)

Semua ada kat sana. Tennis, badminton, netball, volleyball, basketball, jogging track and exercise tools. Lepas main-main dekat luar tu kami jogging masuk ke indoor court pulak. Ada sorang akak tengah main squash. Aku macam minat pulak.

Tapi aku kaciwa sangat2 sebab swimming pool tutup. Maybe sebab lifeguard takde kan. So, tak dapat lah masuk. Kena datang weekdays lah. Da lama tak swimming, last sekali masa gi Pulau Perhentian.

T_T

Hala balik pulak, kami ikut track tepi 'tasik'.. Tak sure la tu tasik ke sungai ke or longkang besar yang macam sungai. Tapi kami naik ke atas yang ala-ala tasik tu memang best. Luas pemandangan and tenang (neglect the colour of the water)

**Ni yang aku nak share. Kat sini kan, selalu nampak foreigners je yang keluar jogging. Maybe sebab tu lah, dorang ni fit. Jarang nampak locals jogging. Yelah, locals jogging atas motor kot..

Sepanjang kitorang jalan ni pun, jumpa locals je jogging. So, sebab rasa tercabar menjadi warganegara Malaysia, kami pun menyahut cabaran untuk jadi ala-ala foreigners gitu.. Hehe

Then, breakfast kat Asiah and now, typing this entry.

Plan aku hari ni nak study Statics. InsyaAllah. Sebab esok ada quiz. Jenis aku ni, takleh ngadap buku sangat. Aku kena cool. Even aku tengok roomate yang sorang tu, dia sangat study taw, aku yang tension. Haha.. (tp siyez aku respect her!)

Memang ni perangai aku. *Eh, hujan r kat luar!

Ok lah, pasni nak study.

***mak kpd mak angkat aku yang dekat Perak tu baru meninggal semalam. al-fatihah buat arwah..


6 comments:

ⓐⓝⓢⓐⓡⓤⓛⓛⓐⓗ said...

wah2..suka ria nye weekend dia..saya baru lepas basuh,sental,gosok periuk belanga segala bagai...fuhhh..kurus i..muahahahaha..

sukma atiqah said...

haha.. suke ria laaa~

waahh~ mmg u basuh sental gosok periuk tu sume bole wat kurus kan?? haha

bkn tangan u je ke jd ber-muscle??? hehe

waiting for you to come 'home'.. =)

hafiz amin said...

cik sukma kene tunggu petang weekdays..time tue local ramai kat tasik maryam..foreigner ramai jog kat stadium jer..

sukma atiqah said...

is that so? tp bukan dkat stadium lg xnmpak org.. haha
pemerhatian yg baru bbrape hari jelah kan..

ptg weekdays rasenye, xdpt lah pegi, klas pon abes pkul 5, nk mendaki ke bilik pon da amek masa.. hee

ainaa syahirah said...

true true,tension tengok ousemate study.oleh sebab itu,jadi malas study ha ha.xtaw penyakit ape ni,dr dulu lg cmtu

sukma atiqah said...

btol ena.. sbnanye kite xtension pon ngn subj tu, tp bile tengok org study kaw2, terase tempias jugak la..