Monday, August 8, 2011

6 simple rules masuk masjid

Umayyad Mosque (Great Mosque of Damascus), Syria

  • Datang masjid, pakai selipa biasa-biasa je. Lawa sangat nanti konpem kene kebas, kejepunan sangat nanti orang ingat selipa masjid pulak. Silap2, orang pakai bawak masuk toilet.. 
  • Masuk masjid langkah kanan, sambil membaca "Allahumma-ftah abwaba rahmatik" bukan bagi salam. Rasanya tak elok bagi salam yang wajib dijawab sedangkan orang yg berada di dalam mungkin tengah solat. 
  • Kalau korang tengah mengaji, ada makcik baru nak solat kat tepi, sila slow down your voice, takut mengganggu solat makcik tu. 
  • [special to sisters] kalau telekung anda dari fabrik yang ringan, dan mudah berkibaran, eloklah elakkan dari solat sebelah nenek-nenek yang solat duduk, sebab nanti angin akan meniupnya dan menampar2 lembut wajah nenek tersebut.. kesian kat beliau, anda pon akan rasa bersalah. ^^ 
  • Andai bacaan imam berkelajuan 5km sejam dan seorang yang sangat jelas penuaannya, don't mumble. He is better sebab masih gagah jadi imam. Sedangkan kita masa tua nanti, takut masjid pun tak datang. Na'udzubillah! 
  • Sementara tunggu waktu masuk tu, tapi tak mahu mengaji tapi bosan duduk diam, beramah la siket dengan orang sebelah tu.


* Aku : duduk kat mana?
  Hamba Allah : dekat-dekat sini je.
  Aku : sekolah lagi ea?
 Hamba Allah : Aah, form 6. Umur berapa?
 Aku : 20 ( dalam hati : 20 dah aku =_=" )

3 comments:

Mohamed Firdaus Shajahan said...

datang masjid je,terus ibadat...tak payah bising2 dengan best friend...

amer afizal azmee said...

alhamdulillah, lagi satu tertinggal, jangan lupa niat iktikaf.. rugi jer duk masjid lame2 xniat iktikaf... heheh sory

sukma atiqah said...

> Mohamed Firdaus Shajahan : itu lebih baik, tapi xsalah rasanya nak berkenalan dgn org baru, mudah-mudahan ade ilmu yg dpt dikongsi..

> amer afizal azmee : btol2.. thanks.. =)