Tuesday, May 10, 2011

Choose the best!

Suddenly you terjaga di keheningan malam. Mata terbuka. Tangan mencapai handphone.
"Belum subuh lagi, lambat lagi.."
Its your choice now. Nak bangun bertahajud atau sambung mimpi indah yang hanya mimpi semata-mata.

It is your very own choice. No body can ask you in the middle of night to wake up for tahajjud. 

Only you and Allah and your faith. Di situ lah menguji keimanan kita sebenarnya.

Betulkan? Kadang-kadang kita terjaga tengah-tengah malam. Allah bagi hint tu. Dia rindukan suara rintihan kita. Dia rindu nak 'dating' dengan kita. Berdua je. Sweet kan??  ^^

Trust me. Give it a shot. Kalau betul-betul kita bangun itu untuk beribadah, tentu dapat rasa nikmatnya and you're gonna miss it. InsyaAllah, esok bangun lagi.  =)

Ada sesetengah orang, sinar hidayah tu muncul terang-terangan untuknya berubah. Contohnya, someone tegur kesalahan dia.

But certain people, Allah bagi hint. And He wants us to think. Contohnya, terjaga tengah malam tu.

You know what? I learned from my past.

Aku pernah hanyut. Mungkin tak teruk but worse enough each time it come across my mind now. Dalam jangka masa tu lah, aku selalu terjaga tengah malam. Mula-mula aku fikir, biasalah tu. Tapi bila kerap sangat, I started to think thoroughly.

Then I realized. It's a sign.
source| Google Images
Ala, tak salah kalau kita fikir Dia rindukan kita. Cinta Allah kan abadi. Subhanallah! Cemana ye and bila la dapat gapai Cinta itu...

Sekarang kan tengah cuti, paling tidak pun cuti dah dekat. Sepatutnya kat rumah lah lagi rajin. Yelah, toilet bukan di hujung blok for wudhu'. Dekat je kan. Maybe dalam bilik, maybe next door. Paling jauh pun, berapa langkah la sangat.

Kalau duduk kampus kan, rasa takut jugak taw. Pukul 3 pagi bangun keluar bilik nak ke toilet.

Kadang-kadang tu buat sedap hati je. Tengok bilik depan bukak lampu, dalam hati cakap, 'Fuhh, dia pun bangun gak'. Padahal dah tahu bilik tu tidur memang tak tutup lampu. =_=

Kalau tengah ambil wudhu' pulak macam-macam la terbayang. Pengaruh TV betul. That's why I don't watch horror movies. Cuma cerita-cerita genre suspen tu je layan.

Apa pun, kena kuat dalam hati. Yakin Allah bersama kita.

Seriously, high motivation is needed to qiamullail.

Paksa diri yang penting. Macam mula-mula belajar solat dulu. Kalau ayah tak panggil, aku kita pun buat derk je.. Kalau bukan masa tu kita solat sebab takut ayah marah, sampai sekarang kita tak tahu perlunya solat itu.

So, the best motivation is, mintak ayah kejut qiamullail! hehe  ;)

Ops, not me! I ada my own motivation.  =D 

Ok, the end.

BTW, aku dah pernah post pasal qiamullail la. HERE!

The End. Assalamualaikum.


*jangan tanya aku duduk rumah buat apa. I'm pretty sure you don't want to know.

4 comments:

Ummu Abiha said...

like this post so much!

sukma atiqah said...

thanks dik! =)

~akuseorangmahasiswi~ said...

subhanaAllah,kadang2 kita x sedar kan,sebenarnya byk hint yg Allah bg..subhanaAllah..btw,nice story.. :)

sukma atiqah said...

betul, sebab tu kite kene rajin berfikir dan renungkan setiap kejadian yang berlaku..

thanks, moga bermanfaat =)