Wednesday, May 11, 2011

Hutang, bagi haiwan makan, jodoh ??

Assalamualaikum!!  hehe..

Petang semalam kan, aku kan, kebosanan melampau taw. So, aku bukak TV, kot2 la ada siri CSI yang aku tak tengok lagi tapi semua da tengok (saya fanatik CSI). Siap ingat lagi skrip dia. Nak2 pulak kalau iklan cerita Blue Blood tu. Sekali iklan, lama beno. Da la tu, tiap2 jam pulak tu,. isk3..

Oh ya, CSI this week; Teenage criminals. Sape yang fanatik Justin Bieber, sila lah ngadap TV merenung muka comel rambut merimaskan tu. Ops, jangan marah yer.

Ha, aku kan penanam anggur tersohor abad ini. Kadang-kadang tu, bila boring sangat, aku bukak youtube tengok video-video fan yang fanatik gila2! Kelakar OK?! Try la tengok video 'wildest fan 2pm'. Sakit perut aku gelak!
**moga2 tiada muslimah jadi begitu**

Tak pun video baby! Comel dan lucu. No wonder people said, looking at babies can be a therapy.

Eeh, melencong pulak. Sorry2..

So, semalam. Lepas melompat dari satu channel ke channel lain, aku pun tertarik dengan Asrtro Oasis. Masa tu Dato' Fadzilah Kamsah hos. Tak ingat pulak nama program tu. Tapi topiknya : Hutang dengan 'Along'.

Ada lah beliau bagi tips2 elakkan dari hutang. And of course doa. Doa dalam ma'thurat tu. InsyaAllah, yang selalu baca dah ingat dah. Cuma kena amalkan je.


The more we share, the more we have (Tema Baktisiswa'11)

Kalau kita banyak sedekah, insyaAllah bertambah/murah rezeki kita. Tak kira lah seposen dua pun.

Satu lagi, kalau bagi haiwan makan. Dato' kata insyaAllah murah rezeki, rezeki tak putus dan yang paling sharp telinga aku dengar ; terbuka jodoh kita! (hehe.. laju je masing2 bab ni)

Alhamdulillah! =)  Tak sangka pulak selama ni bagi Kuroneko (kucing hitam jalanan yang diberi nama oleh adik dari bahasa Jepun bermaksud kucing hitam) makan, ada hikmah lain tersembunyi.

Kalau balik Temerloh (erk, baru sedar..da lama rupanya tak balik since 2weeks ago), aku suka bagi ikan makan. Seronok taw!

Jemputlah datang rumah kalau rasa nak bagi haiwan makan. Rumah aku dalam hutan. So, haiwan darat, haiwan udara semua ada. Yang bergayut tanpa jemu dari pokok ke pokok lagi banyak.

P/S: kalau jumpa landak sila lari ye. Bimbang anda di shotgun olehnya.
P/Ss: dulu masa baru pindah, nampak babi hutan belakang rumah. Sekarang dah takde, populasi semakin pupus gamaknye.

*hari tu bagi kawan Kuroneko makan. Tiba2 dia lari. Rupanya biawak-yang-bapak-besar datang nak curik (terdiam aku, mcm buaya!). Lepas biawak pergi dengan sopannya dia berjalan, burung pulak kutip sisa yang ada. Kesian kat kucing tu, dah lah bunting. Berapa kali bunting ntah.

# ermm.. da lame tak pergi zoo..

4 comments:

ⓐⓝⓢⓐⓡⓤⓛⓛⓐⓗ said...

teringat kita p jalan2 dua org kat mid tgk haiwan2 tu sukma..bez laa..hehe..6t kita dating p zoo plak ye..ngeh3

sukma atiqah said...

hehe.. insyaAllah =)

nurus said...

hahha..nurus tengok oh video tu!! haha..lebih lawak dr maharaja lawak.kah3(mcm ape je,gelak guling2)

ika,bila masuk sekolah balik?

sukma atiqah said...

klaka kn?? hahaha

bln 9 nuyus.. lmbat sgt3 lg..