Friday, May 20, 2011

Ustazah pun bolehhh.. ^_^

Assalamualaikum readers!

Senyum  =)

Hehe.. Apa kena dengan penulis ni kan? Hehe.. Takde lah, tadi ada member lama (sekolah rendah punya member) dekat facebook tanya :
" kau dah jadi ustazah ke sukma?? "
Haha.. Tu yang buat aku tersenyum. Well, Mr.Z.. Kalau kau cakap based on aku punya blog yang ala2 tazkirah ni, mungkin jugak.

But if you said that based on my appearance, I'm just trying to fulfill my obligatory to my our God. To be honest, I don't think I appear like I supposed to be yet. Still looking for the real strength.


source : owhsomuslim.com

Dah biasa dengan soalan tu sebenarnya. Dulu masa sekolah menengah, lagi ramai yang bertanya. Erm, nak kata tanya tu tak jugak. Ada jugak bunyi macam perli. Perli? Sesuai ke perkataan tu? Tataw lah.

Masa tu marah. Aku tak suka orang kata aku ni ustazah. Tak tahulah kenapa. Serious tak faham kenapa. Bila fikir balik, apa salahnya orang panggil ustazah kan?


*******
Saudara : Eh, kau belajar kat mana sekarang?
Aku : UIA
Saudara : Owh... *angguk-anguk* Amek apa? Syariah?
Aku : Hahaha.. Tak lah, engineering. *senyum*
Saudara : Uih? Biar betul? 
Aku : Laa, yelah.. Takkan ika nak tipu pulak..
Saudara : Nampak macam lembut je.. 
Aku : Hahaha.. Belajar engineering bukan kena gusti pun.. Hehe *Baru teringat pakngah ni engineer*
Saudara : Haha.. Bagus2.. Kena tough siket taw. Belajar baik-baik!
Know what? Sebab rasa tercabar dengan pandangan pakngah saudara ni lah, aku kentalkan hati untuk stay dalam engineering. There's nothing wrong for a hijab woman to involve in such field. Kan? Baru betul up-to-date.

Orang asyik pandang perempuan tak sesuai, aku bukan menegakkan penyamaan taraf antara lelaki dan perempuan. Tak payah susah2 for that, Islam ada panduan dia. Tapi untuk belajar, tak pernah ada halangan betul tak?

Manalah tahu, satu hari nanti perbualan berubah macam ni ke...
X : Assalamualaikum!
Aku : Waalaikumussalam! MasyaAllah, lamanya tak jumpa!
X : Iya lah.. Eh, kau sambung belajar ke dah kerja sekarang?
Aku : Kerja dah..
X : Ustazah??
Aku : Erm, lebih kurang lah.. tapi orang panggil Prof.
Ameen~

Tapi orang tua-tua kata, perempuan ni kalau tinggi sangat belajarnya, orang laki takut. Is it true?

Belajar je, belum kerja lagi.. At least we (ladies) takkan bergantung sepenuhnya dengan orang. Dicampak ke mana-mana pun, kita boleh independent. Itulah wanita yang tabah!

* Cikgu add maths aku dulu pernah cakap, kalau nak kahwin sekurang-kurangnya perempuan sendiri ada harta dulu. At least kereta. Takde lah nanti jadi beban pada suami.  Its up to you, you decide your future.

Aku? Hmm... Tengah kumpul, tapi sampai nak beli kereta tu, errr, memang habis belajar baru cukup kot. Tak beli kereta pun tapi sebagai simpanan sendiri, insyaAllah lah.

Go ladies go! =)

 Oh ye, ikuti kisah benar aku sebagai ustazah!

11 comments:

hanya ayun said...

nice entry :)

sukma atiqah said...

thanks! =)

Miss H said...

go for iy =)

sukma atiqah said...

thank u! lets strive together =)

lotuslavender said...

nice entry.like2. ;) also
>salam ziarah<

sukma atiqah said...

trima kasih =)

hanan~ said...

btoi3..stuju ngn sukma!!
pnah kne gak dul..hehe

sukma atiqah said...

bese la tu.. hehe

Ummu Ukasyah said...

Assalammualaikum.. jom join contest ni..

http://shawlforyou.blogspot.com/

~akuseorangmahasiswi~ said...

nice~~~ :))
kos engineering x semestinya x leh bg nasihat2 like ustazah kan??...nice story,like2x.. :)

sukma atiqah said...

hehe.. exactly! thanks 4 the time reading..

=)