Saturday, March 26, 2011

Watch your words, watch your actions

Coz somebody is watching and ready to do exactly like you did!

Aku sekarang ni jadi babysitter. Err, boleh laa. Jaga 3-year-old little girl. This girl very talkative. Sangat-sangat.

Sebagai babysitter sepenuh masa yang hanya jaga seorang budak sahaja, memang boleh kata full time aku layan dia je lah.

Buat milo, tolong cari channel tv yang dia berkenan and of course Tom & Jerry yang kalau tak silap aku marathon sampai 2,3 jam and kerja2 lain sebagai babysitter lah except satu kerja yang.. hehe.. aku tak reti2 buat.

Aku jugak kadang-kadang ngadap abang-abangnya yang super extremely hyperactive. Nampak tak betapa bersungguhnya aku nak describe? and I am not lying or being sarcastic. This is totally based on true story.

Bila berhadapan dengan budak2 ni, aku sering jadi pemerhati. Pemerhati tegar seterusnya aku berfikir kenapa dan bagaimana dan kesannya.

suke tengok budak-budak baca buku    =)

Bukankah most of child's action reflect parents'? Tapi nowadays, takde lah most sangat sebab pengaruh TV yang kuat sangat melampau.

Aku pernah tengok cerita Motherhood. Dari tajuk pon tahu kan its all about mother-ing. Satu mesej yang sangat sampai ke dalam kalbu aku adalah bagaimana western people (some) watch their words very much each time ade children around them.

Contohnya satu scene dalam cerita tu, si perempuan ni (the mother) kejar masa sampai termasuk laluan sehalala. Then pengguna jalan raya yang lain marah lah. Yelah orang lain pon kejar masa jugak kn.

Ada lah sorang pemandu lori tu maki dia. Dia turun dari kereta, pergi kat laki tu and warn that guy to speak proper sebab ade anak dia dalam kereta tu.

Ada jugak scene masa the mother jadi mangsa orang potong queue dia kat kaunter, and dia marah then terkeluarlah perkataan yang tak sepatutnya. Tanpa dia sedar ada sorang customer tu bawak budak. The customer tutup telinga anak dia.

Bila the mother perasan, dia sangat menyesal. She went to that little girl MINTAK MAAF and pesan don't use that jerk words.

Aku kagum dengan betapa parents ni jaga bahasa supaya anak2 tak hanyut dalam arus kekejaman bahasa.

Yes, aku takde anak. Takde lagi. Kahwin pun belum. So I can't even imagine how hard to become parents yang nak kena besarkan anak-anak supaya betul-betul jadi orang.

Tapi sebagai anak sulung, aku banyak (mungkin) membantu and also memerhati. Yes, I am a good observer. And thinker too.. (I hope)

Memang susah nak jaga anak kan (buat macam reti sangat..hehe), ak tahu lah.. Tengok mak ngan ayah jaga aku pun, tahu dah susah. Nak2 pulak anak perempuan. Nak2 lagi macam aku yang.. err.. hehe.. tak tau lah..

Setiap orang pasti ada cara masing-masing untuk setiap anak. Yelah, bukan semua anak tu perangai dia sama kan? Dan pastinya ada sorang yang lain sangat perangainya. Omputih kata black sheep. Om-russia kata white crow. Om-melayu? alah yang setandan pisang tu.. Aku pun tataw. Teruk betul!

Yang aku nak highlight siket;
  • Jangan terlalu kasar mendidik budak.
  • Jangan marah budak guna bahasa kasar. Aku pun tak suka dengar.
  • Jangan caci orang dengan makian dan hamunan terutama ada budak around.

Ok, before ending. Enjoy the video yang sangat membuka mata. Tak mustahil. Mesti dah boleh agak video apa kan? Huh, biarlah..



Parents are the best model. 
Children are the best imitator. 
(erk, cam taksesuai je imitator tu)

Ok lah. Aku tutup bebelanku dengan harapan semoga aku dapat menjadi ibu yang baik dan contoh yang lebih baik buat anak-anakku in the future. Ameen~ 

Eh, ayahnya juge. Ameen~  ;)

4 comments:

umarmukhtar said...

amin~~... :)

ainaa syahirah said...

waa,besnyer!aminn

he he

Hanif said...

Amin. owh bagus cara orang barat ye, sgt menjaga anaknye, tkut bila dengar pkataan x elok, jd mmpengaruhi anaknye.

atiey_ika said...

Hanif - yup, ni atr dorg punye parenting skill yg kite kene tiru..
Bile dah meningkat teenage, jadi xbrape cukup ajr tu, bkn salah ibu mngandung.. tp pengaruh luar..

=)