Thursday, March 10, 2011

Journal #2 : Baktisiswa 2011

3/3/2011

It was quite a big day for me.. Sebab program hari ni adalah antara program yang paling aku nantikan dalam Baksis ni. Pada sebelah pagi, kami adakan groundwork untuk program yang akan dijalankan pada sebelah petang.

Sekitar 2.30-3.00pm kami bertolak ke Kampung Raja Bashah untuk program "Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul". Program ni sepatutnya dijalankan pada 4th March tapi atas sebab yang telah dinyatakan dalam previous entry, terpaksalah schedule dianjak.

So, we arrived there around 3 or 4 something. We were already separated into groups which is called Alpha. There were 3 Alphas, each Alpha consisted of 2 Betas and under each Betas there were 3 minor Charlie groups. My group was 1-1-1.

Kat kampung ni, kami hulurkan serba sedikit sumbangan kepada penduduk sini. Keadaan mereka memang dhaif. Tak tahu lah nak cakap cane.. Tapi, memang susah. Rumah yang aku pergi tu rumah pakcik Abu.

He was a nelayan. Sekarang ni katanya dah tak larat nk pergi laut. Yelah, dah tua. Tambah pulak pukat dia hilang. Dugaan betul.

Masa brothers borak dengan Pakcik tu, aku dan Alia ikut si Makcik ke dapur. Hanya Tuhan saja yang tahu cemane keadaan kehidupan mereka sebenarnya. Tak reti lah aku nak describe.

Pakcik tu cakap, kalau dia ke laut hari tu, ada lah duit lebih siket untuk makan hari tu. Kalau tak, tak de lah.. Makan jimat2 jelah. Kat sini lah baru aku nampak pepatah kais pagi makan pagi kais petang makan petang.

Saat kami hulurkan seplastik bantuan (berisi gula, beras dan lain2), hamper, sepasang baju kurung+tudung dan makanan bungkus, pakcik tu menangis. Sebak sangat masa tu. Tapi aku control. Air mata memang dah nak mengalir, tapi kena la control macho kan..

Lepas tu, pakcik tu tadah tangan baca doa. Doa kesyukuran barangkali. Kami pun turut sama meng-amin-kannya.

Sepanjang kat rumah tu banyak jugak lah pengetahuan tentang nelayan2 ni aku tahu.  Alhamdulillah, pengalaman dapat, ilmu dapat, keinsafan untuk lebih bersyukur pun bertandang di hati.

*Mereka hormat tetamu walaupun susah. Kami tetap dijamu dengan air dan roti.
*This couple have no diseases macam standard warga emas sekarang(diabetes, darah tinggi, sakit jantung), cuma sakit tua, batuk2 dan lenguh2 badan je.

Lepas keluar dari rumah Pakcik tu, aku terus menuju ke tempat berkumpul kami iaitu di sebuah court yang terletak di tengah2 kawasan kediaman tu. Kat situ ramai sangat budak2.

Masa ni lah ada yang main futsal, main basikal, nyanyi ramai2.. Seronok jugak tengok kanak-kanak tu gembira.  =)

Aku pun pergi lah kat satu kumpulan kanak-kanak tu. Dorang tengah nyanyi ramai2 masa tu. Kay yg mengetuainya. Aku pun join lah sama nyanyi jugak.

Tiba2 terdetik dalam hati, tak salahkan kalau kita beri sedikit ilmu tentang perkara basic dalam Islam?

So, aku ajak budak2 tu nyanyi lagu 25 Rasul. Ramai yang ingat. Alhamdulillah. Tapi ada sorang budak tu, kecik lagi, dia ingat dengan lancar. 3,4 kali jugak ulang lagu Raihan tu. Harap2 ianya bermanfaat pada mereka semua.

Lepas tu kami teruskan dengan lagu2 yang bacaan doa. Contohnya doa makan, doa lepas makan dan doa unutk ibu bapa. Masa tu Kay nyanyi doa unutk ibu bapa tu, sedih pulak aku dengar lagu tu.

Seronok. Thats all I can say.

Petang tu sampai rumah, memang terasa jugak badan dah lemah. Ngantok lah..

Oh ye, malam tu jugak, mak masak udang lipan (body udang ni siyez mcm lipan). Korang pernah makan tak udang lipan? It was my first time! Calar-calar habis jari, kuku aku makan bende alah ni. Tapi sedap.

Klau bayang lipan, memang tak lalu nak makan, tapi sebab aku bayang udang, habis setalam kami bedal!

Mata ngantok, badan letih, jari dah pedih-pedih tapi mulut ngap jugak! hehe..

p/s: Sepanjang duk sini makan seafood je trutama ikan! Tapi tak muak taw, maybe sebab semua fresh! Segar dari laut. Well, aboh kan nelayan.. Senang la nak dapat yang fresh2.. hee~



source gambar: facebook accounts (shahirun, umar, syahmi)

5 comments:

Hanif said...

As salam.

menarik skali diari ne, kira diari la ne kan.

atiey_ika said...

yup, lbh kurang diary la jugak..
thanks! wait for the next one! =)

Aimaduddin aiman said...

sukma gambar kau naek beskal tue aku lah yang snap hahaha lupa lah tue

atiey_ika said...

aiman, ak ingt lah.. org focus kat aku, blur yg blkg.. kau focus blkg plak!
=_="

Tok Esah said...

hehe, toki kucer nelayan gak.. ehhe tpi tak lah miskin sgt, okey2 jer..

udanng lipan tu bukan ke udang kara?? yang panjang sikit?? ehhe pernah makan.. ehhe