Friday, January 21, 2011

Hari ini hari Jumaat =)

Salam penghulu segala hari.. Selamat hari Jumaat..

Before I start my 'leteran' today, have you checked on the updated entry? I just added some photos and a video about the program.

So, buat apakah anda hari ini? Aku di rumah sekarang sejak semalam. Rasa macam dah lama je tak balik rumah.. Ada lah dalam 3 minggu.. Ha! Mesti yang orang jauh- jauh tu nak cakap dia lagi lama tak balik kan?? Jangan tipu lah, I know what your heart says..  =P

Takpe lah.. Standard lah tu. Dulu masa aku sekolah di Terengganu, dua bulan sekali baru balik Sg. Buloh. Masa tu budak lagi tu, kuat jugak aku kan.. hehe  *terangkat bakul sendiri*

Cuba kalian renung sebentar, perjalanan hidup kita.. Adakah makin besar makin jauh dengan family atau makin besar makin dekat?
-not too far away by hidlight, deviantart-
Kalau aku, makin besar, makin dekat.. Err, sekolah rendah tak masuk list lah, semua sekolah rendah dekat dengan dengan rumah kan? Sekangkang kera je.. Belakang rumah aku berekor-rekor kera.. Kadang dulu, balik sekolah jalan kaki, kera yang sambut dekat simpang nak masuk rumah.. Kera-kera tersebut siap buat roadblock lagi.. Mereka beratur panjang-panjang block jalan aku.. Kuang asam betol..

Lepas tu aku da takut nak jalan kaki.. Started from standard 5 to standard 6, I rode a bicycle to school.. Turun bukit paling best! Ada sekali tu, rasa macam dah pro, tak control handbrake pon, sekali terlajak langgar pintu kabin hijau yang dulu lebih kurang macam 'guardhouse' la.. hahaha.. (eh, korang jgn bayangkan basikal aku 'basikal gadis ayu' yang ada raga kat depan tu.. basikal aku lebih kurang basikal laki taw, but not the racing one lah..)

Lepas langgar tu, tergelak.. Padahal cuak terlajak masuk parit! Dalam  hati dah ready dah, kalau Cik Murni tanya buat apa kat kabin tu aku nak jawab "rehat kejap".. haha.. tak masuk akal langsung!

Manakala, naik bukit adalah detik-detik paling sakit.. Kadang-kadang saja je cabar diri, jangan turun, kayuh je.. Sudahnya, sampai sekolah kaki lenguh gila! Mujur tak cramp!

Panjang pulak mengimbau kenangan. Point tadi, semakin besar, semakin dekat dengan family kan? hehe.. Ok, continue, sekolah menengah di Terengganu.. Jauh gile aku rasa. Dah lah di sana sebatang kara, tiada sanak sedara mara.. Nak balik setiap hujung minggu? Jangan harap lah.. Tapi boleh kata setiap minggu gak balik dulu.. Masa form1.. Teruk kan? Dah lah  ayah drive pergi balik. Teruk betul aku!

Sekarang di Petaling Jaya. Adalah lebih kurang 45minit dari/ke rumah. Akan datang, InsyaAllah di Gombak. Lebih kurang 30 minit sahaja dari/ke rumah. *masa yang dinyatakan tidak termasuk traffic jam. Lau jam, sehari pun boleh jadi..

Ok, cukup lah renungan kita bersama hari ini.. Masuk sesi serius pulak. Semua orang tahu Jumaat adalah penghulu segala hari dalam seminggu ini. So, apakah special nya Jumaat ni?
-Smile, it's Friday by meppol, deviantart-
A) Adakah kerana ada Good Friday? Ops, itu bukan sambutan seorang muslim. Good Friday is a religious holiday observed by Christians. Ianya adalah bersempena dengan hari di mana Jesus disalib dan kematiannya.

B) Atau mungkinkah kerana wujudnya restoran TGI Friday's. Of course no. Aku ada dengar rumors yang mengatakan asal usul nama TGI ni sebab ada kaitan dengan Good Friday. Wallahua'lam.

C) Mungkin jugak sebab its the last working/class day of the week?

Jawapannya.. Neither A nor B. C maybe. But the most important as a moslem that we must know are these:-

Banyak amalan yang telah disunatkan pada hari Jumaat. Antaranya adalah:-
  • Mandi
Sabda Baginda yang bermaksud,
"Apabila datang kepada kamu hari Jumaat,maka mandilah." (Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

  • Potong kuku
Berkata Abu Hurairah R.A. bermaksud:
Nabi Muhammad S.A.W. memotong kuku dan menggunting misai pada hari Jumaat sebelum baginda keluar untuk bersembahyang. (Riwayat al-Bazzar dan al-Tabrani)

  • Baca surah Kahfi
rujuk bottom of this entry

  • Perbanyakkan doa
Imam Al-Ghazali di dalam kitab Ihya Ulumuddin telah berkata dalam bab yang menerangkan adab Al-Jumu’ah lain :
Hendaklah dia bersedia untuk hari Jumaat itu pada hari Khamis dengan berazam hendak bersembahyang Jumaat dan menghadapi kelebihannya maka hendaklah dia beramal dengan berdoa dan memohon ampun kepada Allah dan bertasbih selepas waktu Asar hari Khamis kerana ianya adalah ketika yang sebanding dengan satu saat yang penting pada hari Jumaat.

  • Perbanyakkan selawat
Sabda baginda yang bermaksud, 
"Sesungguhnya hari kamu yang paling utama ialah hari Jumaat. Maka perbanyakkanlah selawat ke atasku pada hari itu. Sesungguhnya selawat kamu akan dibentangkan di hadapanku."

*pagi tadi aku basuh sinki dapur.. puas ati menyental.. hehe.. nanti lah cerita sesi cuci menyental ni