Friday, November 5, 2010

GRAPH OF LIFE~


Kita hidup kan sekarang ni?

tataw la soklan genre ape tu.. -_-"

Tapi, pernah tak terfikir, apakah sebenarnya hidup itu? Sama ada dari perkataan hidup itself atau apakah erti hidup seorang manusia..?

"Hidup ni; bila kita sedih kerana diuji tapi gembira dgn hikmah di sebaliknya."

"Hidup ni, bila kita sedar betapa sesungguhnya kesedihan dan kekecewaan in the past is actually a path towards training ourselves to become a better human."

These two, will be my answers. Memang hidup ni begitu dan begini. Sedih dan gembira bersilih ganti. Tangis dan tawa menghiasi.Turun dan naik bergilir-gilir.

Kalau lah hidup ni ada nilai X dan Y, then cuba kita plot a graph. The title would be something like... My Life Graph. 

Guess what the pattern will be? For sure, something like up and down, again and again. And a short horizontal/vertical straight line.. Right?

Tapi, kalau dapat pattern, increasing constantly, Alhamdulillah. But be prepared! Takut2 kalau jatuh, menjunam! Dan lagi takut, kalau tak mampu nk bangun lagi..


Tapi, redha lah.. Ini lah yang mengajar kita erti kehidupan.

Alhamdulillah, aku gembira sekarang. Gembira setelah menangis dulu.

Belum lah berjaya lagi, tapi at least aku dah boleh tersenyum ikhlasly dan lupakan tangisan tu..

Walau apa pun yang berlaku, the first word SHOULD be Alhamdulillah, kn? Iyer, percayalah. Segalanya telah ditentukan. Allah takkan biar hamba-Nya terkapai-kapai kalau hamba itu bersyukur.


Pegang lah ayat ni,

 "...Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui." (surah al Baqarah, 216)



*coretan santai agar lamanku ini tak dipenuhi sawang dan spiderwebs! ;)
**terima kasih kpd kwn2 yg byk menyokong dan beri semangat.. InsyaAllah, aku takkan abaikan nasihat kalian.  =) 


5 comments:

MQ said...

same..^_^

ⓐⓝⓢⓐⓡⓤⓛⓛⓐⓗ said...

sukma:mq da jd pengomen tetap blog ni..hehe

atiey_ika said...

ansarullah- nmpaknye bgtulah.. lau wat top commenters, msti dpt no 1 tuh.. u no 2! haha

MQ said...

erk,ter je 2..xprasan plak.. ansarullah nok kene komen gok ke..

ⓐⓝⓢⓐⓡⓤⓛⓛⓐⓗ said...

MQ:haha..ape kes main komen2..isk3