Thursday, November 11, 2010

Rimau pon tak hingin!

* Harimau pun tidak ingin.

Sepanjang minggu ni, CFS IIUM (PJ & Nilai) is having the annual festival which we call Raudhah Festival (Rafest). So, banyak lah exhibitions yg ada di AMF Hall. Macam2 ada.

On the 2nd day, aku tertarik tok pergi satu booth tu. If I'm not mistaken organized by Environment and Nature Club (ENC), booth World Wildlife Fund (WWF). Ade lah sorg chinese guy tu explain mcm2 kat aku about wildlife care.

 But actually, I was more attracted to the posters yang dorg letak kat situ. Gambar harimau. Cantik. Berdasarkan apa yg chinese guy tu explain kat aku, only 300 tigers left now in this world (kalau tak silap lah). Aku renunglah gambar harimau tu. Seriuos. Cantik!

Aku pon lepas tu, melanjutkan pandangan aku pada next poster. Terkejut sgt tengok gambar harimau tu. Gambar chopped tiger. Badan harimau yang dipotong-potong. Perut dia terburai. Kepala dipancung. Kaki kene ikat. Sedih aku tengok.

The exhibitor said that the tiger was found in a PETI AIS here, in Malaysia 5 years ago. Bila pihak berkuasa soal tuan rumah tu, guess what he answered??  " I don't know how did it came here "

Oh gosh! Is it an acceptable answer???????

Manusia selalu marah kat harimau sebab harimau ni rosakkan tanaman lah, makan ayam lah itik lah lembu semua tu.. Tapi manusia fikir tak kenapa harimau buat semua tu?

Sebab tu semua makanan dia? Sebab Pak Belang tu lapo??  NO! Thats not it!

Harimau takkan baham benda2 ni melainkan dia desperate! Deforestation kan memusnahkan habitat harimau tersebut sekali gus meragut sumber2 makanan dia!

Disebabkan tak tahan lapo, macam kite lah, ape pon depan mata nampak sedap kan? Maka, dia baham jelah! Nak2 pulak tigers are carnivorous. Meat eaters. Suka lah dia kan?

But you know something, they actually didn't prefer humans. Bak kata chinese guy tu, "We are not their choice"

Terlintas something di benakku. Tentu lah harimau tamaw manusia ni, hati kotor! Hitam! Silap2 pahit ape..

Agaknya, kalau makan orang pon, dia buang hati orang tu. Yelah, hati manusia banyak tompok hitam kan? Ntah2 kalau hati yang berpenyakit tu lagi harimau tamaw! Takot kang bjangkit kat dia..

Hairan kan, kita pon tak nampak hati kita, pandai2 lak aku nak ckp harimau nampak!

hybrid heart by Roux-S, devianART

Take something with heart and mind.

Bukankah setiap kejahatan yang kita lakukan bukan setakat dicatat oleh malaikat kiri kanan ni tapi jugak bertambah tompok hitam dalam hati. Cuba bayangkan kalau lah tompok2 hitam tu Allah takdirkan letak kat muka? Nak kuar umah?

Sayangnya Allah kat kita. Tak nak bagi rupa kita ni buruk disebabkan tompok2 tu. Silap2 tak tompok dah! Satu wajah hitam! Sebab Allah tahu kan, hambanya selalu buat dosa. Bezanya; sedar atau tak dgn taubat atau tak.

"Oh Tuhan, ku pinta hati yang baru.."


*bila renung kaki harimau yang kene ikat tu, kesiannya........ Comel je kaki dia. Rasa cam nak pegang je.. ttbe rase cm jatuh hati pd harimau!  hikhik


**berpeluang bkenalan dgn Baby and Totoi Rescue (TR). Active and passive respectively. 2ekor ular kecik yang diangkut oleh JPA. Suke Baby sbb bile pegang tu dia tak duk diam.. Merayap je, lilit tangan..

***jemput hadir ke Rafest Closing Ceremony organized by my club, Culture and Arts Club (CAC) 14th November 2010, AMF.
.
 

4 comments:

abdul rasyid..... said...

skrg rafest ea kat cfs??...nilai ke pj??

atiey_ika said...

both campuses PJ n Nilai..
nak abes dah pon..

abdul rasyid..... said...

ooo...okok...tq 4 the info

waneyZira said...

wei...300 ke 3000????