Sunday, December 5, 2010

Lepat Ubi

Bismillahirrahmanirrahim..
Ya Allah, berilah kesihatan kepada atok.. Sembuhkanlah beliau.. Berikan kekuatan dan ketabahan kepadanya dalam menghadapi ujianMu ini.. Ameen~

Atok memang sudah keluar dari wad.. Tapi katanya, badannya masih sakit2.. Selera pun tiada walau untuk menjamah makanan. Ubat yang doktor bagi (6 jenis, pelbagai warna, bentuk dan saiz) perlu dimakan before and after meal.. Tapi, bila atok tak makan, cemana nak makan ubat..huhu..

Sedih tengok atok mcm tu.. Sebelum ni segar bugar, active ke sana sini.. Tapi, begitu lah kitaran hidup..

************
Bila balik rumah ni, faham2 saja lah.. Bawak balik buku, tapi bukak je.. Mata, entah ke mana.. Fikiran pun entah jugak.. 

Tadi, keluar dengan mak dan wan, pergi beli barang sikit.. Yang best nya, aku drive.. hehe.. Bukan tak pernah drive tapi sebab drive kereta baru atok! hehe.. Honda CRV 2010. 

Best gak drive CRV ni, takde lah rasa mcm besar sangat.. Dulu (hampir setahun lepas) bawak Sorento atok rasa mcm gedabak gile! Terasa mcm bawak bulldozer pun ade.. hikhik.. After2 that aku drive Camry je.. Tak la rasa besar..

Hehe.. semua kereta orang aku drive.. Pinjam! Yela, kereta sendiri takde lagi.. huhu  ^_^

Masa kat luar tu, mak dan wan decided to take atok to Melaka sebagai ikhtiar lain. Mak called ayah, then mereka pun bertolak ke Melaka dalam pukul 5ptg tadi.. Tak tahu la balik pukul berapa ni..

Tiba2, abah (bapa saudara) datang pulak. Dari ladang kot.. Tapi sedih sebab abah datang sendirian without Iman yg 'comel yang tak dapat dinafikan' selain Dik Ya. huhu..

Abah bawak balik something taw. Aku tengok macam... "Eh, apa ni? Cheese ke?", tanya Yeen.

Huh, terkeluar gak fikiran aku dari mulut dia. Tapi aku pelik sebab kenapa pulak letak dalam penapis..

Sekali, abah gelakkan! "Hahaha, tu ubi lah Abuyeen" "Oohhhh" hehe.. keseganan kami! hikhik

Mesti nak kata aku tak kenal kan? Bukan apa, ni bukan ubi yang seketul tu! Ni ubi yang da kisar tu.. So, agak berupa mozarella cheese tapi warna dia creamy sikit.. 

Rupa2 nya, kehadiran ubi kayu yang dikisar itu adalah kerana abah nak buat lepat ubi. Seriously, it was my first time dengar nama kuih tu. Aku pun menyibuklah..

ini lah rupa dia ye tuan2, puan2
masukkan elok2, comey2 dlm daun pisang tu then lipat
lepas dikukus, jadilah begini.. Selamat menjamu selera!
Begitu lah kisah nya.. Malas nak taip panjang2 tentang cara masak tu.. Kang terlebih pulak.. Ni pun abah jugak yang ajar.. hehe

Tapi supper aku malam ni; Secret Recipe's dark chocolate cheese cake! haha.. 


*rindukan yg tidak merindu~  ='(

6 comments:

Alfi said...

1st time dengar nama lepat ubi..?
ish3...

atiey_ika said...

hehe.. bese dgr lepat pisang..

abdul rasyid..... said...

cheese pon bole...hahah

Tok Esah said...

wah!!!! lepat ubi ni feveret.. tok esah bese wat!!! nak sket

atiey_ika said...

rasyid- mcm cheese kn? hehe
tok- laa.. feveret kucer? dok kbo awl2.. kalu tahu, bule bwk sket..

Tok Esah said...

feveret tuu.. hehehehe lame dah tak mkn.. sini ekpun tak de