Monday, December 27, 2010

Jangan terpedaya!

*bunyi SMS masuk*

Tangan mencapai phone di atas katil. 1 message received. From unknown number. I wondered.

'Sape lah yang mesej garib2 (magrib2- loghat trganu) ni..'

Huh?? 

I repeated reading the text again and again. Tersenyum sendirian. 'Nampak sangat.. Tapi..'

Call mak, tanya tentang ayah. Mak cakap ayah dekat ladang sembelih ayam untuk kenduri rumah Wan De, Pak Ngah Duan kahwin. Tergelak aku..

***********

Assalamualaikum semua.. Entry for this time is only and only about the above story. Kisah di atas adalah benar semata-mata.

Bila dapat mesej2 begitu dan yang sewaktu dengannya, janganlah mudah percaya ye kawan2.. Bukan lah nak tutup periuk nasi orang tapi kan, kita tolong mereka dari makan duit haram dan jugak for sure kita membantu diri kita dari pokai sesaje.. hee~

Ke ade yang bermurah hati bagi 30RM (which is suppose RM30) sebagai sedekah kepada orang yang menipu? Sorry for being too direct but, aku really2 don't like liars. Sometime,  I can't even consider with them.

Untuk kes sebegini, ayah aku pon kena. Beliau dapat mesej menang Pertandingan Power Root. Masa ayah cerita tu, aku dah pelik. Aku tanyalah, "Bila pulak ayah minum Power Root??" Ayah pun gelak. Tulah, ayah aku tak minum pun produk2 power root tu, apatah lagi masuk pertandingan yang memang ayah tak layan sangat benda2 macam tu. Tetiba menang RM20000! Waa, durian runtuh??

Rasanya, ramai je sekarang ni yang pernah dapat mesej tawaran2 hebat tapi dari unknown mobile numbers, may I just ignore it? Sebab I did the same. Mesej yang aku percaya is, bila dapat mesej dari CELCOM @ HOTLINK yang inform aku dapat free messages and calls to listed favourite numbers. Hehe..

Sebagai precautionary steps, lets question this;

       for my case yang dapat SMS dari 'Ayah'
  • Kenapa panjang sangat nombor ayah guna ni?
  • Salah eja? My father reti mengeja ok..
  • Ayah takkan guna bahasa Indon.. Cerita Indon pon tak tengok..
  • Call mak or abang or kakak untuk pengesahan
Selesai masalah. Tutup kes.

Kes ni ada disiarkan di akhbar Kosmo Jumaat, 24/12/2010. Lalu adalah yang retype the column and put it in online forum. Betul, cara dia tak salah kerana mungkin berniat untuk mengwar-warkan berita. Tapi ada orang lain mengutuk yang cakap tak munasabah tertipu lah, tak tahu nombor phone ayah sendiri lah.. Macam-macam respond pembaca.

Mungkin betul ayah mereka tu an Indonesian who just arrived Malaysia and been caught by the police. So, they really need help rite??

Learn from a mistake. Tapi, yang rasa confirm takkan kena tipu tu, jangan pulak cakap besar. Ingat, life is like a wheel. Indeed, it IS a wheel.

7 comments:

Tok Esah said...

ahhaha, ngong tol lah org bg mesej tu!!! sah3 tipu...

Gathering Blogger Terengganu Meriah

atiey_ika said...

da bce da psal gathering tu..
teringin jugak nk join.. tp tu r, bkn org ganu.. huhu..

Alfi said...

kui3...
penah dpat gak..
tp msj aku tu grammar dia smua btul..
ejaan pun btul..
tp bhasa indon..
mmg nmpk sgt tipu..
sbb ak pggil bapak aku 'abah'..
lgpun abah ak dah xde, cmne bleh anta msj cmtuh..
haishh...~~

atiey_ika said...

huhu.. tu la..
dorg ni idea xbrape nk jd..

TilMiz Ila Jannah said...

Erk, baru terbaca paper kosmo hari tu. Owh, anda lah orangnya? :)

atiey_ika said...

eh.. bkn saye..
rasenye org yg tertipu tu lah report kat police..
kalau saye kene, saye segan nak report sbb tak masuk akal.. hehe

atiey_ika said...

satu lg, saye dpt msj ni 26/11.
dah sebulan baru tersiar kat paper..
sian kat org yg kene tipu tu..